Astronomii au descoperit galaxia cea mai luminoasă şi mai strălucitoare din Univers

O echipă internațională de astronomi a descoperit galaxia cea mai luminoasă și mai strălucitoare din Univers, numită prescurtat CR7, care are inclusiv indicii ale primelor stele formate după Big Bang, a anunțat miercuri Universitatea din Lisabona.

17 iun. 2015, 14:52

Numele științific complet al galaxiei este COSMOS Redshift 7, a cărui versiune prescurtată, CR 7, este o aluzie la „cel mai strălucitor astru” al fotbalului portughez, Cristiano Ronaldo, potrivit Agerpres.

CR7 este de trei ori mai strălucitoare decât galaxia Himiko, deținătoarea recordului în domeniu până în acest moment, și se află la 13 miliarde de ani lumină de Terra, potrivit unui comunicat de presă al instituției de învățământ superior din capitala portugheză.

Am decis să urmăm o cale diferită față de restul lumii și am realizat o hartă a marilor regiuni ale cerului. Știam că riscul de a căuta acolo unde nu o făcea nimeni altcineva putea fi ușor compensat de descoperiri neașteptate„, a declarat conducătorul colectivului de cercetători, portughezul David Sobral.

În afară de galaxia cea mai luminoasă, acești experți au mai făcut o importantă descoperire, catalogată drept „Sfântul Graal al astronomiei„, constând în primele stele formate în Univers.

În galaxia CR7, ei au identificat mari emisii de heliu și hidrogen ionizate fără niciun indiciu de elemente grele, ceea ce i-a condus la această a doua mare descoperire. David Sobral susține că este vorba despre ceva semnificativ întrucât „acestea sunt stelele care au permis existența noastră” și care au creat elementele esențiale pentru formarea Soarelui și apariția vieții în Univers.

Acest ansamblu de stele, numit în mod tradițional „Populația (stelară, n.red) III”, nu fusese descoperit, existența lui fiind doar presupusă la nivel teoretic.

CITEŞTE ŞI: Cel mai aglomerat loc din Calea Lactee, surprins de Telescopul Hubble FOTO