Astronomii au descoperit o nouă „regină” pe bolta cerească. Planeta gigantică este de trei ori mai mare decât Jupiter

O echipă de cercetători de la Institutul de Astronomie de la Universitatea din Hawaii a descoperit o planetă gigantică, Kepler-88d, mult mai mare decât Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

01 mai 2020, 15:11
Astronomii au descoperit o nouă „regină” pe bolta cerească. Planeta gigantică este de trei ori mai mare decât Jupiter

Kepler-88d este de trei ori mai mare decât Jupiter și este situată la 1.243 de ani lumină de Pământ. Planeta a fost descoperită prin analizarea datelor primite timp de șase ani de telescopul Keck I, cu diametrul de 10 metri, instalat pe Muntele Mauna Kea, din Hawaii.

Astronomii au reușit să confirme că sistemul Kepler-88 avea o a patra planetă cu o orbită eliptică și o perioadă de revoluție de patru ani.

Citeşte şi Astronomii au descoperit o planetă similară Pământului care ar putea găzdui viaţa. Cât de departe este Noul Pământ

Alte două planete, Kepler-88b și Kepler-88c, sunt mult mai aproape de steaua lor. Astfel, perioada orbitală a planetei b durează doar 11 zile, adică jumătate din cea a planetei c, care este de 22 de zile. Masa lui Kepler-88b este similară cu cea a planetei Neptul, în timp ce a lui Kepler-88c este similară cu cea a lui Jupiter, care este de 20 de ori mai mare decât cea a lui Kepler-88b.

Descoperirea lui Kepler-88d oferă o imagine mai bună a dinamicii acestui sistem planetar, susţin astronomii. Planetele masive pot influența activitatea unui sistem stelar, precum Jupiter în sistemul nostru solar. De-a lungul anilor, cercetătorii au sugerat că Jupiter a fost responsabil pentru formarea centurii de asteroizi dintre Marte și acestă planetă și că, datorită masei sale enorme, multe comete ar fi putut aduce apă pe Pământ.