Atac aerian în Fâşia Gaza, cel puţin patru morţi după bombardamente. 200 DE RACHETE au fost lansate

Incident de securitate în Fâşia Gaza: Doi militanţi Hamas şi doi protestatari palestinieni, ucişi de forţele israeliene

04 mai 2019, 04:14
Atac aerian în Fâşia Gaza, cel puţin patru morţi după bombardamente. 200 DE RACHETE au fost lansate

UPDATE: Uniunea Europeană cere „încetarea imediată” a tirurilor cu rachete palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit unui comunicat dat publicităţii sâmbătă la Bruxelles, relatează AFP.

„Este urgent să remediem această situaţie periculoasă pentru a proteja viaţa civililor”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Maja Kocijancic, lansând un apel la „detensionarea” situaţiei.

„Israelienii şi palestinienii au dreptul de a trăi în pace, în siguranţă şi cu demnitate”, a pledat purtătoarea de cuvânt.

„Numai o soluţie politică poate pune capăt violenţei. Eforturile depuse de Egipt şi ONU pentru a calma situaţia beneficiază de deplina susţinere a Uniunii Europene”, a adăugat ea, referindu-se la tentativele de mediere ale Egiptului şi ONU pentru a ajunge la un armistiţiu.


UPDATE: Aproximativ 90 de rachete au fost lansate sâmbătă din Gaza spre Israel, sistemul de apărare Iron Dome interceptând câteva zeci dintre ele, iar armata israeliană a răspuns cu lovituri aeriene, scrie haartez.com.

Descris ca un „baraj masiv de rachete”, israelienii au răspuns atacului, iar un palestinian din Gaza în vârstă de 22 de ani a fost ucis.

Aproximativ 90 de rachete au fost lansate spre sudul şi centrul Israelului, sâmbătă dimineaţă, iar câteva zeci dintre ele au fost interceptate, a confirmat un oficial militar israelian. 

El a precizat că Gaza a fost atacată drept răspuns. În urmă cu o zi, patru palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene, după ce trăgători de elită din Gaza au rănit doi soldaţi.

Patru palestinieni au murit vineri în Fâşia Gaza, doi militanţi Hamas în urma loviturilor aeriene din Israel şi doi palestinieni în timpul protestelor de la graniţa enclavei, transmit dpa şi Reuters.

Loviturile armatei israeliene asupra unei poziţii militare a mişcării islamiste radicale Hamas au fost efectuate ca răspuns la atacurile cu focuri de armă din sudul Fâşiei, în care doi soldaţi israelieni au fost răniţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătăţii a informat că doi palestinieni împuşcaţi în timpul protestelor de vineri de la frontiera din sudul Fâşiei Gaza au încetat din viaţă. Alţi 49 de palestinieni, inclusiv 12 copii, trei paramedici şi un ziarist au fost răniţi.

Facţiunile militare din Gaza au anunţat, într-o declaraţie comună, că moartea palestinienilor va fi răzbunată.

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre militanţii israelieni şi palestinienii din Fâşia Gaza au escaladat.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din martie anul trecut peste 270 de palestinieni au fost ucişi şi câteva mii au fost răniţi în protestele de la frontieră.