Atac aerian, sunt mulţi morţi şi răniţi

Cel puţin 19 combatanţi străini din cadrul unei miliţii proiraniene au fost ucişi în raiduri aeriene care le-au vizat poziţiile în estul extrem al Siriei, o ţară devastată de război, a anunţat joi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), relatează AFP, potrivit news.ro.

26 nov. 2020, 23:36
Atac aerian, sunt mulţi morţi şi răniţi

Atac aerian în provincia Deir Ezzor, în apropiere de frontiera cu Irakul, şi au fost comise de avioane ”probabil” israeliene, potrivit SOHR.

Combatanţii ucişi sunt ”de naţionalitate pakiestaneză”, a declarat directorul Observatoruui, Rami Abdel Rahman, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga Sirie.

Aceasta este cea de a treia incursiune de acest tip imputată în decurs de o lună de către SOHR Israelului, care confirmă rareori atacuri militare în Siria.

Bombardament aerian devastator în Siria. Rusia a ucis 78 de rebeli dintr-o singură lovitură

De la începutul Războiului din 2011 în Siria, Israelul a efectuat sute de raiduri vizând forţe ale regimului lui Bashar al-Assad, dar şi ale aliaţilor acestuia – Iranul şi Hezbololahul libanez.

Atac aerian şi în noaptea de marţi spre miercuri, opt combatanţi proiranieni au fost ucişi în raiduri aeriene în apropiere de Damasc, potrivit SOHR.

Sâmbătă, în apropiere de Al Bukamal, bombardamente aeriene imputate Israelului au ucis ”opt irakieni şi şase afgani” angajaţi în miliţii proiraniene, potrivit SOHR.

Războiul din Siria, care a izbucnit în 2011 în urma reprimării în sânge a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, a devenit tot mai complex în timp, prin implicarea multor actori şi unor puteri străine. El s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de deplasaţi.

Atac aerian din partea Israelului a fost înregistrat şi  marţi seara în sudul Siriei şi în apropiere de Damasc, informează miercuri agenţia oficială de ştiri siriană Sana, transmit AFP şi Reuters.

Aceste atacuri, care de obicei sunt raiduri aeriene, au avut loc în apropierea satului Rwihinah din provincia Quneitra, în sudul Siriei, şi în regiunea Jabal al-Manea din provincia Damasc.

Nu au fost raportate imediat victime. Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene şi cu rachete împotriva Siriei de la începerea războiului civil în 2011, atacuri vizează forţele iraniene şi libaneze Hezbollah, precum şi trupele guvernamentale siriene.

Miercurea trecută, avioane de război israeliene au lovit ţinte iraniene în Siria, un atac considerat de armata israeliană drept ripostă la descoperirea de dispozitive explozive lângă una din bazele sale de pe înălţimile Golan.

Agenţia Sana a informat că aceste atacuri au ucis trei soldaţi sirieni, în timp ce ONG-ul britanic Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a declarat că şapte luptători străini aliaţi ai regimului sirian şi-au pierdut viaţa.

Sâmbătă seara, atacurile aeriene au ucis în estul Siriei 14 luptători pro-iranieni provenind din Irak şi Afganistan, potrivit OSDH, care a adăugat că probabil a fost vorba de raiduri israeliene.

Războiului din Siria, declanşat în 2011 odată cu represiunea brutală a protestelor anti-guvernamentale, s-a soldat până acum cu moartea a peste 380.000 de persoane şi a determinat strămutarea a milioane de locuitori.