Atac al Statului Islamic: 25.000 de oameni au părăsit oraşul Ramadi

Aproape 25.000 de persoane au părăsit în masă orașul irakian Ramadi după ce acesta a fost atacat de militanții grupării Statul Islamic (SI) și majoritatea se îndreaptă spre Bagdad, a anunțat luni ONU, potrivit Reuters.

19 mai 2015, 03:30
Atac al Statului Islamic: 25.000 de oameni au părăsit oraşul Ramadi

ONU și alte agenții au început să distribuie alimente, apă potabilă și materiale medicale și să lucreze la ridicarea de tabere temporare, a precizat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare din Irak.

Totuși, precizează acesta, fondurile pentru operațiuni în Irak sunt pe sfârșite și stocurile de ajutoare aproape s-au terminat.

Ramadi a căzut în weekend în mâinile militanților grupării SI, mulți dintre locuitori fiind nevoiți să-și părăsească locuințele pentru a doua oară, după un exod de 130.000 de oameni care a avut loc în aprilie.

„Mii de familii care plecaseră reveniseră în casele lor din Ramadi, când luptele au izbucnit din nou, forțându-le să părăsească orașul pentru a doua oară”, a mai menționat biroul ONU.

„Nimic nu este mai important acum decât să ajutăm oamenii care au plecat din Ramadi. Au probleme și trebuie să facem tot posibilul să-i ajutăm”, a spus coordonatorul ONU pentru afacerile umanitare din Irak, Lise Grande.

„Mii de oameni au trebuit să doarmă sub cerul liber pentru că nu aveau unde sta. Am putea face mult mai mult dacă am avea finanțarea”, a adăugat ea.

Agențiile ONU și alte organizații acordă asistență esențială unui număr de 2,5 milioane de refugiați și strămutați în Irak, dar finanțarea aproape s-a terminat și 56 de programe de sănătate vor fi sistate până în iunie”, avertizează comunicatul citat.