Atac armat al armatei israeliene în Fâşia Gaza, în timpul vizitei prinţului William în regiune

Armata isralieană a vizat, într-un atac, un vehicul-capcană aparţinând unui membru Hamas, în Fâşia Gaza, după care mişcarea islamistă palestiniană a tras obuze către teritoriul israelian, relatează Reuters. Prinţul William se află într-o vizită oficială în regiune.

27 iun. 2018, 09:34
Atac armat al armatei israeliene în Fâşia Gaza, în timpul vizitei prinţului William în regiune

Potrivit unor locuitori din tabăra de refugiaţi Nuseirat, situată în centrul Fâşiei Gaza, nimeni nu a fost rănit în explozia vehiculului. Prinţul William se afla în Israel când s-au petrecut aceste violenţe armate.

Armata israeliană a anunţat miercuri, într-un comunicat, că  această maşină aparţinea acestui activist ”puternic implicat în lansarea unor baloane incendiare şi explozive din Fâşia Gaza către Israel”. Două posturi de observaţie aparţinând Hamas au fost, de asemenea, atinse în acest atac, a adăugat ea.

Palestinieni din Fâşia Gaza trimit de mai multe săptămâni, peste bariera israeliană de protecţie, zmee şi baloane umflate cu Heliu, de care agaţă jar sau cârpe aprinse, eventual mici dispozitive explozive. Obiectivul acestei noi tactici este să încerce să incendieze terenuri agricole aride şi păduri situate de partea israeliană.

Atacul israelian vizând maşina ”merita o ripostă rapidă” care s-a tradus prin tiruri de obuze, a declarat un  purtător de cuvânt al Hamas, Faouzi Barhoum.

Sirenele de alertă au pornit miercuri, înainte de zori, în teritoriul israelian, unde nu s-au semnalat victime sau pagube materiale. În total 12 proiectile, inclusiv obuze au fost trase din Fâşia Gaza către Israel în noaptea de marţi spre miercuri, fără să facă victime, a precizat armata. Trei dintre aceste proiectile au fost distruse în zbor de baterii Iron Dome, un sistem de interceptate de rachete desfăşurat de-a lungul frontierei, a precizat armata.

De la 30 martie, locuitori ai enclavei palestiniene manifestează de-a lungul barierei israeliene de securitate, denunţând blocada impusă de peste zece ani şi cerând dreptul la întoarcerea palestinienilor pe pământuri de pe care au fugit sau au fost izgoniţi la înfiinţarea Israelului, în 1948. Cel puţin 134 de palestinieni au fost ucişi de militari israelieni prin împuşcare de la începutul ”marşului întoarcerii”. Niciun isralian nu a fost ucis. Manifestaţiile au culminat pe 14 mai, când cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi, în timp ce se apropiau cu miile de bariera israeliană.