Atac armat în Marea Britanie. O deputată laburistă a murit, după ce a fost împuşcată

Update. Deputata laburistă din Marea Britanie Jo Cox a murit la câteva ore după ce a fost împuşcată şi înjughiată în nordul regiunii britanice, anunţă presa din Anglia.

16 iun. 2016, 13:50
Atac armat în Marea Britanie. O deputată laburistă a murit, după ce a fost împuşcată

Jo Cox, în vârstă de 41 de ani, membră a Partidului Laburist, a fost atacată în circumscripţia sa electorală, în localitatea Birstall, situată în apropierea oraşului Leeds.  În acelaşi incident a fost înjunghiat un bărbat de circa 40 de ani, care a suferit răni uşoare.

Ea a fost atacată în propria circumscripţie de un bărbat care pare să fie favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă surse citate de presa britanică.

Atacatorul, un bărbat de 52 de ani, a scos un pistol şi a tras de trei ori asupra politicianului britanic. Când aceasta a căzut la pământ agresorul a scos un cuţit şi a înjunghiat-o de mai multe ori.

Deputata laburistă era în campanie pentru tabăra anti-brexit, iar un martor povesteşte că agresorul ar fi strigat, înainte de atac, un slogan al unei formaţiuni de extremă dreapta, care se militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Campania electorală organizată înaintea referendumului pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost suspendată pe parcursul zilei de joi ca reacţie la tentativa de asasinare a deputatei laburiste Jo Cox.

Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a anunţat suspendarea campaniei electorale pe parcursul zilei de joi.

„Am auzit de vestea groaznică privind atacul care a vizat-o pe deputata Jo Cox. Gândurile mele sunt la Jo şi la familia ei”, a declarat fostul primar al Londrei Boris Johnson, unul dintre liderii grupului politic care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Jo Cox, membră a Camerei Comunelor, este în stare critică. Nu este clar care este motivaţia atacului.

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost arestat preventiv în urma atacului.

„Sunt foarte preocupat de informaţiile privind rănirea deputatei Jo Cox. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru Jo şi pentru familia acesteia”, a transmis premierul conservator.