ISIS a revendicat atentatul de Crăciun. Din păcate, bilanţul morţilor a crescut. UPDATE

Cel puţin trei persoane au murit  în atacul care a avut loc marţi asupra sediului Ministerului de Externe al Libiei, informează AFP şi Reuters.

26 dec. 2018, 08:59
ISIS a revendicat atentatul de Crăciun. Din păcate, bilanţul morţilor a crescut. UPDATE

UPDATE. Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul sinucigaş comis la Ministerul Afacerilor Externe de la Tripoli şi care s-a soldat cu trei morţi, a anunţat marţi Centrul american specializat în supravegherea mişcării jihadiste (SITE), relatează AFP şi Reuters.

Trei „soldaţi ai califatului” care purtau centuri cu explozibil şi înarmaţi cu arme automate au reuşit „să ia cu asalt cartierul general al Ministerului Afacerilor Externe al guvernului apostat libian din centrul Tripoli”, se precizează într-un comunicat al grupării Statul Islamic postat pe reţelele sociale.

UPDATE: Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte zece au fost rănite marţi, într-un atac comis împotriva Ministerului Afacerilor Externe de la Tripoli şi calificat drept „terorist” de autorităţile libiene, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii al acestei ţări, informează AFP şi dpa.

Focuri de armă şi mai multe explozii au fost auzite marţi dimineaţa în clădirea Ministerului Afacerilor Externe din Tripoli, capitala libiană, potrivit unor martori şi mass-media, printre care postul de televiziune oficial al Guvernului de Uniune Naţională (GNA), scrie agerpres.ro.

Potrivit postului TV, care citează surse de informaţie anonime din cadrul ministerelor de Externe şi de Interne libiene, atacul a fost întreprins de mai mulţi „atacatori terorişti”.

Citeşte şi Evadare spectaculoasă, din închisoare. 400 de deţinuţi au scăpat, după o bătaie cu forţele de ordine

Potrivit Reuters, terorişti kamikaze au deschis focul în clădirea Ministerului de Externe din Tripoli, înainte de a se arunca în aer în interiorul clădirii. Dimpotrivă, potrivit unei surse a AFP, „o maşină-capcană” a explodat iniţial în faţa clădirii, determinând forţele de securitate să ajungă în grabă la faţa locului, după care lupte au izbucnit în interiorul clădirii, unde se aflau „trei sau patru atacatori”. O a doua explozie, „provocată de un kamikaze”, a avut loc la etajul doi al clădirii.

Coloane de fum erau vizibile deasupra clădirii Ministerului de Externe, potrivit martorilor.

Libia este cufundată în haos după prăbuşirea regimului lui Muammal Gaddafi, în 2011. Ţara este divizată între mai multe entităţi rivale, cu prezenţa la Tripoli a unui Guvern de Uniune Naţională (GNA), susţinut de comunitatea internaţională, iar în est, a unui guvern paralel susţinut de Armata Naţională Libiană (ANL), autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar.

Haosul politic şi în domeniul securităţii a favorizat emergenţa în această ţară a grupărilor jihadiste, care au comis numeroase atacuri în ultimii ani.