Atac cu dronă la o paradă militară în Yemen. Mai mulţi şefi ai armatei au fost ucişi

Un atac cu dronă s-a soldat joi cu mai mulţi morţi şi răniţi la o paradă prezidată de conducerea militară a Yemenului la o bază a armatei la nord de oraşul Aden, au informat surse militare şi din rândul rebelilor houthi.

10 ian. 2019, 08:59
Atac cu dronă la o paradă militară în Yemen. Mai mulţi şefi ai armatei au fost ucişi

Între răniţi, figurează şeful Statului Major al armatei yemenite, adjunctul său, şeful Serviciului de Informaţii Militare şi alţi ofiţeri de rang înalt ai forţelor loiale preşedintelui yemenit, Abd Rabbo Mansour Hadi, a declarat pentru agenţia spaniolă un oficial al armatei yemenite care a fost prezent la locul atacului.

Am văzut avionul aterizând pentru a ajunge la loja autorităţilor. Am crezut că era un vehicul de înregistrare video care aparţine unui canal de televiziune care acoperă parada. Deodată, drona a explodat în faţa liderilor militari„, a spus oficialul, care a cerut să-şi păstreze anonimatul.

În afară de şeful de Stat Major, adjunctul acestuia şi şeful Informaţiilor Militare, au fost răniţi alţi 15 ofiţeri de rang înalt. O altă sursă militară a afirmat că există cel puţin cinci morţi.

Atacul a avut loc la puţin timp după începerea paradei, organizată pentru a sărbători începerea anului militar. Televiziunea Al Masira, portavoce a rebelilor houthi, a anunţat că o dronă a forţelor insurgente a atacat „grupuri de invadatori şi mercenari” la baza aeriană Al Anad, din provincia sudică Lahij.

Houthi denumesc „invadatori” forţele coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită şi „mercenari” trupele armatei yemenite. Forţele proguvernamentale sprijinite de o coaliţie militară sub comandament saudit încearcă din 2015 să-i alunge pe rebelii houthi susţinuţi de Iran din vastele teritorii pe care le-au cucerit în nordul şi centrul ţării, inclusiv capitala Sanaa. În aproape patru ani, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat, conform ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume.