Atac cu drone asupra unei instalaţii nucleare iraniene

Fabrica a fost inclusă pe o listă de potențiale ținte prezentate administrației Trump, care consideră programul nuclear iranian o acoperire pentru dezvoltarea focoaselor, în ciuda negărilor Teheranului.
Filip Stan
26 iun. 2021, 09:57
Atac cu drone asupra unei instalaţii nucleare iraniene

Un atac cu drone asupra unei presupuse instalații nucleare din Iran a provocat pagube substanțiale, în ciuda rapoartelor de la Teheran că această tentativă a fost eliminată.

Rapoartele venite din Israel și Statele Unite au sugerat că atacul asupra unei fabrici, presupusă pentru producerea centrifugelor nucleare, ar fi implicat una sau mai multe drone mici, care au fost aruncate în clădire de la o distanță mică. Se spune că fabrica din apropierea orașului Karaj, la 50 de km de Teheran, produce lame de aluminiu pentru a fi utilizate la cele două instalații de îmbogățire a uraniului din Natanz și Fordow.

Pe de altă parte, autorităţile iraniene au anunţat, miercuri, că au dejucat un „act de saboraj” care viza un complex nuclear civil situat în apropiere de Teheran, informează Televiziunea publică iraniană, citată de agenţia Associated Press.

Un oficial al serviciilor de informații americane și un iranian cunoscut pentru atac, au declarat pentru The New York Times, că cel puțin o dronă a vizat fabrica Iran Centrifuge Technology Company din Karaj. Mass-media israeliană a făcut afirmații similare, unele rapoarte afirmând că atacul a implicat mai multe drone.

Teheranul nu a oferit detalii despre activităţile desfăşurate în complexul vizat de presupusul act de sabotaj. Un complex nuclear din Karaj a fost vizat de sancţiuni ale Consiliului de Securitate ONU în anul 2007, din cauza presupusei implicări în programul nuclear militar al Iranului.

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) monitorizează activităţile nucleare din Iran.

Iranul este suspectat că desfăşoară activităţi nucleare de tip militar, dar Administraţia de la Teheran susţine că scopul programului atomic este strict civil.

O navă comercială iraniană, vizată de un atac „terorist” în Marea Mediterană

Fabrica a fost inclusă pe o listă de potențiale ținte prezentate administrației Trump, care consideră programul nuclear iranian o acoperire pentru dezvoltarea focoaselor, în ciuda negărilor Teheranului.

Rapoartele vin la doar câteva zile după alegerea lui Ebrahim Raisi, un judecător dur, ales președinte al Iranului, în timp ce negocierile tensionate dintre Washington și Teheran continuă pentru salvarea unui acord nuclear din 2015.

Mass-media de stat iraniană a recunoscut un potențial  „atac de sabotaj” împotriva unei clădiri ai Organizației pentru Energie Atomică din Iran, dar a insistat că au existat măsuri de securitate datorită cărora nu au existat victime sau daune.

„Problema este acum investigată pentru a fi identificați autorii”, a declarat un raport al agenției de știri Irna. „ Astfel de acțiuni nu au putut tulbura continuarea programelor nucleare ale Iranului.”

Deși neconfirmat, presupusul atac ar fi putut fi similar cu atacurile grupului Hezbollah, susținut de Iran în 2019, care a atacat o fabrică de rachete din Beirut, cu drone mici, armate. Se spune că agenții din spatele acelui atac, pe care oficialii Hezbollah i-au identificat drept israelieni.

La începutul acestei săptămâni, singura centrală nucleară a Iranului, la Bushehr, pe coasta Golfului, a fost închisă temporar din cauza unei  „defecțiuni tehnice”. Agenția atomică a țării a declarat că reparațiile ar putea dura „câteva zile”, dar nu au oferit alte detalii.

Unitate de îmbogățire subterană de la Natanz, din centrul Iranului, a fost lovită de o explozie în aprilie, despre care se crede că a fost o operă a Mossad-ului, agenția israeliană de spionaj.

Iranul, acuzat că a doborât avionul cu 176 de pasageri. A fost „act terorist”

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin