Atac cu rachete aproape de graniţele României. Odesa a rămas total în beznă VIDEO

Războiul din Ucraina, ziua 346. Ofensivă rusească în Donbas, mall bombardat în Herson, iar Odesa, cel mai apropiat oraş de România, a fost lăsat în beznă.

04 feb. 2023, 16:19
Atac cu rachete aproape de graniţele României. Odesa a rămas total în beznă VIDEO

Ucraina a introdus opriri de urgență ale energiei electrice în regiunea Odesa după un „accident tehnologic semnificativ” la o substație electrică de înaltă tensiune, care a fost avariată anterior de atacuri rusești, relatează The Guardian.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei
„Situația este complexă, amploarea accidentului este semnificativă, este imposibil să se restabilească rapid alimentarea cu energie electrică, în special pentru infrastructura critică”, a declarat premierul Denys Shmyhal pe pagina sa de Telegram.

Întreruperi de curent fuseseră raportate mai devreme sâmbătă.

15:00 – S-a raportat, potrivit The Kyiv Independent, că forţele ruse au bombardat garnizoana de apărare ucraineană de lângă Siversk, un oraş la nord de Bakhmut din regiunea Doneţk, cu artilerie şi obuziere  peste noaptea.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev ameninţă: „Toată Ucraina care rămâne sub jugul Kievului va arde”
Forţele de ocupaţie ruse continuă operaţiunile ofensive în direcţiile Liman, Bahmut, Avdiiv şi Novopavliv, în Donbass, „şi suferă pierderi grele”. În ultima zi, inamicul a lansat 20 de lovituri aeriene şi 3 lovituri cu rachete, în special asupra infrastructurii civile din Harkov. şi regiunile Mikolaiv. „Există victime în rândul populaţiei civile. Ameninţarea atacurilor aeriene şi cu rachete ruseşti pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne”, a adăugat Statul Major.

Război în Ucraina: Voluntar american ucis în Bahmut, fondase o organizaţie pentru a ajuta civilii

Un voluntar american, Pete Reed, a fost ucis ieri la Bahmut, în estul Ucrainei, a anunţat Global Response Medicine, organizaţia umanitară pe care o fondase. Reed, veteranul US Navy, în vârstă de 33 de ani, „a fost ucis în timp ce ajuta” cu o altă organizaţie, Global Outreach Doctors, se arată într-o postare pe Instagram. De asemenea, a condus echipe medicale în timpul bătăliei de la Mosul, Irak, tratând peste 10.000 de pacienţi. „Pete a trăit o viaţă în slujba celorlalţi, mai întâi ca marin decorat şi apoi ca ajutor umanitar”, a spus organizaţia sa. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat „moartea unui cetăţean american în Ucraina”, adăugând că acesta este în contact cu familia pentru a oferi asistenţa necesară.

 

Harkov, 7 adolescenţi răniţi de o mină antipersonal

Şapte adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani au fost răniţi de schije în explozia unei mine terestre PFM din Izium, la sud-est de Harkov, a declarat guvernatorul oblastului Harkiv, Oleh Siniehubov. „Unul dintre adolescenţi a luat-o şi a aruncat-o lângă ceilalţi. Mina a explodat”, a spus Siniehubov, adăugând că cinci adolescenţi au fost internaţi în spital, potrivit Kyiv Independent.

Război în Ucraina: Un mall bombardat din Herson este în flăcări

Centrul comercial Epicentr K din Herson arde după atacul de artilerie din Rusia: relatează serviciul de presă al companiei. Nu există încă informaţii despre victime. Ieri, bombardamentele ruseşti au distrus o grădiniţă în Zolota Balka din sudul oblastului Herson, potrivit administraţiei militare regionale citată de Kyiv Independent. Forţele ruse au început bombardarea fără discriminare a zonelor eliberate din regiunea Herson după retragere.