Atac în Afganistan: O jurnalistă şi şoferul ei au fost asasinaţi

Luna trecută, alţi doi proeminenţi jurnalişti afgani şi-au pierdut viaţa în atentate cu bombă separate, în provincia sudică Helmand şi în capitala Kabul.

10 dec. 2020, 09:58
Atac în Afganistan: O jurnalistă şi şoferul ei au fost asasinaţi

Atac în Afganistan. O jurnalistă de televiziune şi şoferul ei au fost asasinaţi de necunoscuţi care au deschis focul asupra maşinii lor, în provincia Nangarhar din estul Afganistanului, au anunţat joi oficiali locali citaţi de dpa.

Cei doi au fost împuşcaţi mortal joi dimineaţa, când mergeau către muncă, în oraşul Jalalabad, capitala provinciei, a precizat un purtător de cuvânt al guvernatorului din Nangarhar.

Atac în Afganistan. Malalai Maiwand era prezentatoare de ştiri la postul privat de radio şi televiziune Enikass de circa patru ani, a declarat pentru dpa directorul postului, Zalmai Latifi.

Atac armat la Universitatea din Kabul, Afganistan. Cel puţin 19 morţi, majoritatea studenţi
Acesta a atribuit atacul „duşmanilor ţării”, menţionând că, de-a lungul timpului, împotriva acestui post au fost adresate ameninţări cu moartea.

Atac în Afganistan.  În 2017, mai multe persoane, între care un şofer al postului de televiziune au fost ucise într-o explozie în apropiere de sediul acestuia. În 2018, directorul canalului a fost răpit de necunoscuţi înarmaţi, dar a fost eliberat mai târziu.

Atacul de joi nu a fost deocamdată revendicat. În provincia afgană sunt activi atât talibanii cât şi militanţii Statului Islamic.

Conform organizaţiei Reporteri fără frontiere, Afganistanul este una dintre cele mai periculoase ţări pentru ziarişti. În 2019, cel puţin 10 jurnalişti şi membri de personal din media au fost ucişi pe teritoriul acestei ţări. Anul precedent a fost însă şi mai sângeros, cu 20 de reporteri şi lucrători din media ucişi în diferite atacuri violente.

Guvernul afgan şi talibanii au ajuns la un acord care permite deschiderea viitoarei etape a negocierilor de pace care au loc în Qatar, au anunţat miercuri cele două părţi, relatează AFP.

Secretarul de Stat american în exerciţiu Mike Pompeo îndemna, într-o vizită în Qatar, la 21 noiembrie, atât talibanii, cât şi Guvernul afgan să accelereze negocierile.

Acordul istoric americano-taliban de la Doha vizează să pună capăt celei mai îndelungate intervenţii militare din istoria Americii.

 


loading...