Atac rasist în Italia. Un ministru de culoare, comparat cu un urgangutan, de un politician

Un lider al formaţiunii populiste şi xenofobe Liga Nordului a comparat-o cu un urangutan pe Cecile Kyenge, un ministru de culoare din cadrul Guvernului italian, scrie Corriere della Sera, citat de agenţia Mediafax.

14 iul. 2013, 10:27
Atac rasist în Italia. Un ministru de culoare, comparat cu un urgangutan, de un politician

Cécile Kyenge, de origine congoleză, este ministrul italian al Integrării. Ea a efectuat zilele trecute o vizită în oraşul Bergamo, situat în apropiere de Milano. În cursul vizitei, formaţiunea xenofobă Liga Nordului a închiriat un avion care a transportat un banner cu mesajul „Opriţi imigranţii clandestini!”.

După vizită, ecourile nu s-au lăsat aşteptate. Unul dintre liderii Ligii Nordului, Roberto Calderoli, vicepreşedinte al Senatului italian, a declarat cu referire la ministrul de culoare: „Face o treabă bună ca ministru, dar poate ar trebui să o facă în ţara sa (Republica Democrată Congo – n.red.). Când mă uit pe Internet la membrii Guvernului mă liniştesc. Iubesc animalele, ştiţi bine că îmi plac lupii şi urşii, dar când văd imagini cu Cecile Kyenge nu pot să nu mă gândesc la asemănările cu un urangutan, chiar dacă ştiu că nu este aşa„.

Premierul Enrico Letta a reacţionat vehement la aceste comentarii: „Declaraţiile relatate de presă şi atribuite senatorului Calderoli referitoare la Cecile Kyenge sunt inacceptabile şi depăşesc orice limită„.