Atac sângeros transmis live pe Facebook: 27 morţi şi numeroşi răniţi. UPDATE: Atacatorul a fost ucis

Cel puțin 27 oameni au fost uciși și mai mulți au fost răniți, după ce un soldat a deschis focul într-un oraș în apropiere de Bangkok. Acesta a început să tragă mai întâi asupra colegilor săi din baza militară, iar apoi a plecat pe străzi, împușcând oameni, relatează BBC News.

08 feb. 2020, 12:21
Atac sângeros transmis live pe Facebook: 27 morţi şi numeroşi răniţi. UPDATE: Atacatorul a fost ucis

UPDATE: Atacul armat comis de un soldat în nord-estul ţării a făcut 27 de morţi, inclusiv autorul, a anunţat duminică prim-ministrul thailandez Prayut Chan-o-cha, notând că este vorba despre un eveniment „fără precedent” în ţară, relatează France Presse şi DPA.

„Este ceva fără precedent în Thailanda şi vreau să fie prima şi ultima dată când se întâmplă aşa ceva”, a declarat el într-o conferinţă de presă la spitalul din Nakhon Ratchasima, unde au fost evacuate victimele masacrului comis într-un centru comercial din acest oraş, situat în nord-estul ţării şi de asemenea cunoscut sub numele de Korat. El a adăugat că motivaţiile criminalului au fost „personale”, legate de un conflict cu comandantul său privind „vânzarea unei case”.

În acest briefing de presă, prim-ministrul a confirmat că soldatul thailandez a ucis 26 de persoane şi a rănit alte 57 în atacul armat înainte de a fi el însuşi împuşcat mortal duminică de forţele de securitate.

El a mai spus că victimele nu vor trebui să plătească facturile spitalului pentru rănile suferite în atac, toate costurile urmând a fi suportate de guvern.

UPDATE: Militarul thailandez care a ucis 21 de persoane în nord-estul Thailandei, la Nakhon Ratchasima, a fost împuşcat de forţele de ordine, relatează BBC. 

Atacatorul, care avea 32 de ani, a fost ucis în jurul orei 02.00 GMT, de un comando de elită a forţelor de securitate în cursul unei operaţiuni care a mobilizat sute de persoane.

„Bilantul oficial este de 20 de morţi şi 42 de răniţi”, a declarat Narinrat Pitchayakamin, un medic din Korat.

UPDATE: Bilanţul morţilor a ajuns la 20

UPDATE: Facebook a anunţat, sâmbătă, că a şters contul bărbatului suspectat că a ucis mai multe persoane în nord-estul Thailandei, la Nakhon Ratchasima, şi că va şterge orice conţinut legat de atac care îi încalcă politicile. Militarul Jakrapanth Thomma a împuşcat mortal cel puţin 17 persoane, potrivit unui nou bilanţ, relatează Reuters şi AFP.

Bărbatul, care a postat mesaje pe Facebook înainte şi în timpul atacurilor („Să merg?”, „Nimeni nu poate scăpa de moarte”), încă nu a fost prins.

AFP scrie că în atacuri au murit cel puţin 17 persoane şi alte 14 au fost rănite.

Un soldat thailandez a ucis sâmbătă cel puţin 17 persoane în Korat, un oraş din nord-estul Thailandei, a anunţat poliţia sâmbătă, relatează AFP.

Soldatul l-a ucis mai întâi pe comandantul bazei sale militare, precum și pe alți soldați. Ulterior, a furat o mașină și a tras asupra oamenilor. A ajuns la un centru comercial, unde a continuat să împuște oameni.

Potrivit Bangkok Post, atacatorul a transmis totul live pe Facebook. În plus, el și-a făcut un selfie cu o pușcă în brațe, cu explicația „atât de obosit”. „Atacatorul a folosit o mitralieră şi a tras asupra unor oameni nevinovaţi, mulţi dintre aceştia fiind răniţi sau ucise”, a indicat poliţia.

Atacatorul, identificat de poliţie ca fiind un subofiţer Jakapanth Thomma, a furat un vehicul militar şi a postat fotografii şi videoclipuri cu el pe reţelele de socializare, în echipament de luptă, chiar în timp ce trăgea în oraşul Korat.

Fotografii şi videoclipuri postate pe reţele de socializare arătau scene de panică, oameni care fugeau şi rafale de armă automată.

Poliţia a anunţat că a încercuit centrul comercial Terminal 21, dar că atacatorul nu a fost găsit pentru moment.

Thailanda este una dintre cele mai înarmate ţări din lume, dar uciderile în masă comise de militari împotriva civililor sunt cazuri rare.