Atac terorist. Un tren care transporta fosfat a fost atacat

Un tren care transporta fosfat a fost ţinta unui atac ”terorist”, în centrul Siriei, în urma căruia a fost ”scos din serviciu”, a anunţat Ministerul sirian al Transporturilor, relatează AFP.

22 iul. 2019, 05:19
Atac terorist. Un tren care transporta fosfat a fost atacat

Ministerul a anunţat duminică pe pagina de Facebook că atacul a condus la ”deraierea trenului (…) şi a două  containere de fosfat” şi a provocat un incendiu. Membri ai echipajului au fost răniţi, precizează ministerul.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a confirmat atacul şi a precizat că un ”dispozitiv exploziv”, plasat de ”persoane necunoscute” pe tronsonul de cale ferată la est de Palmira, a explodat la trecerea trenului. Trenul a fost ”scos total din serviciu”, potrivit SOHR, potrivit news.ro.

În martie 2018, Siria a acordat societăţii ruse Stroitransgaz o concesiune pe o perioadă de 50 de ani pentru a face investiţii şi a extrage fosfat în regiunea Palmira.

Citeşte şi Bombardamente masive! Cel puţin 14 civili au fost ucişi. Detalii şocante ies la iveală după atacul ruşilor

Învinsă în martie în ultimul loc în Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) deţine celule adormite în maii multe regiuni din ţară, iar combatanţi jihadişti sunt în continuare prezenţi în deşertul sirian, potrivit news.ro.

Această explozie intervine la o săptămână după sabotarea, cealaltă duminică, a unui gazoduct care traversează deşetrul sirian. Această condustă strategică transportă gaze naturale de la Shaer, cel mai câmp gazifer din ţară, situat în vasta provincie Homs, aflată sub controlul regimului, către Ebla, mai la vest.

Acest atac, catalogat drept ”terorist” de către Damasc, a scos gazoductul din serviciu, iar autorităţle au anunţat repararea acestui a doua zi.

.