Atacuri cu gaze toxice în Siria. Damascul atribuie aceste acţiuni rebelilor care dezmint acuzaţiile

Puterea siriană a acuzat grupări ”teroriste” că au comis un atac chimic în oraşul Alep, incident care a provocat sute de cazuri de sufocare şi a antrenat raiduri, ca represalii ale aliatului rus.

26 nov. 2018, 10:45
Atacuri cu gaze toxice în Siria. Damascul atribuie aceste acţiuni rebelilor care dezmint acuzaţiile

O importantă coaliţie rebelă a dezminţit orice implicare în atacul de sâmbătă seara, la Alep, metropola nordului ţării aflată în mâinile regimului, după ce autorităţile siriene şi aliatul lor rus au evocat un posibil recurs la ”gaz de clor”.

Într-o ţară devastată din 2011, de un război ce s-a soldat cu peste 360.000 de morţi, puterea lui Bashar al-Assad este cea care a fost cel mai adesea acuzată că a folosit arma chimică în atacuri sângeroase.

Sâmbătă autorităţile au acuzat ”grupuri teroriste” – o terminologie obişnuită a regimului care nu face distincţie între jihadişti şi rebeli – că au atacat Alepul. Zeci de persoane, inclusiv femei şi copii, au venit în noaptea de sâmbătă spre duminică la un spital din Alep. Răniţii aveau ameţeli şi se sufocau.

Agenţia oficială de presă Sana a anunţat ”107 cazuri de sufocare”, iar Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat 94 de cazuri de sufocare.  Comandantul Poliţiei din Alep, citat de Sana, a acuzat ”grupările teroriste” că au folosit ”obuze conţinând gaze toxice”.

La Moscova, Ministerul Apărării a evocat ”obuze de 120 de milimetri care conţineau clar clor”. Ca represalii, ”atacuri aeriene au fost efectuate de către avioane ale armatei ruse” vizând poziţii ale ”teroriştilor”, potrivit Ministerului rus al Apărării. ”Toate ţintele au fost distruse”.

Aceste raiduri, primele după mai bine de o lună, au vizat teritorii aflate sub controlul jihadiştilor şi rebelilor în apropiere de oraşul Alep, potrivit SOHR. Acestea au fost comise în pofida unui acord încheiat, în septembrie, de Rusia, aliata regimului, şi Turcia, susţinătoarea rebelilor, vizând să implementeze un armistiţiu şi să înfiinţeze o ”zonă demilitarizată” care să despartă teritoriile insurgente de regiunile guvernamentale în provinciile vecine Alep şi Idleb (nord-vest).

De la sfârşitul lui 2016, Alepul se află sub controlul regimului. Însă sectoare de la periferia de vest a oraşului se află sub controlul unor grupări rebele şi jihadiste.