Atacuri informatice fără precedent: hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie

Internetul mondial este vizat - în prezent - de un val de atacuri informatice de o amploare fără precedent, care constă în modificarea adreselor site-urilor de Internet cu scopul de a fi piratate, alertează organismul internaţional care atribuie adrese de Internet ICANN, relatează AFP.
Iulian Tudor
23 feb. 2019, 08:19
Atacuri informatice fără precedent: hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie

Potrivit unor experţi din afara ICANN, contactaţi de AFP, hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră – atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa.

Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran.

Ei „atacă infrastructura însăşi a Internetului”, a declarat vineri pentru AFP David Conrad, unul dintre conducătorii ICANN, care evocă o campanie „fără precedent şi la scară mare”, care s-a intensificat extraordinar de mult foarte recent.

„Au mai avut loc atacuri ţintite, dar niciodată ca acum”, a adăugat el, în urma unei reuniuni de urgenţă a organizaţiei, vineri.

În principal, aceste atacuri constau „în înlocuirea adreselor servelor” autorizate „cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul.

Acest lucru le permite hackerilor să caute în date – parole, aderse de e-mail, etc. – cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu.

Sistemul numelor domeniului („Domain name System”, DNS) – cel care permite legătura între un computer şi un site – este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

SPIONAJ ŞI OFICIU POŞTAL

Aceste nume funcţionează cam ca operatoarele telefonice de altădată, care conectau interlocutorii între ei prin branşarea unor cabluri la un circuit.

Atacurile contra DNS – supranumite „DNSpionnage” – „sunt în mare comparabile cu cineva care se duce la oficiul poştal, minte despre adresa ta, îţi citelte corespondenţa, iar apoi ţi-o pune el în cutia poştală”, explica Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) aceste atacuri, între care premile par că au avut loc în 2017.

„Multe lucruri nefaste ţi se pot întâmpla (sau expeditorului), în funcţie de conţinutul corespondenţei”, adăuga DHS.

Odată cu intensificarea recentă a atacurilor, ICANN „estimează că există un risc în curs important la adresa unor părţi importante ale infrastructurii numelor de domeniu”, a subliniat instituţia vineri, îndemnând conducătorii informatici să ia măsuri adecvate.

Mai exact, el îndeamnă la desfăşurarea protocolului de protecţie intitulat „Domain Name System Security Extensions” (DNSSEC).

Cu toate acestea, „nu există un singur instrument în vederea rezolvării acestui lucru”, a avertizat David Conrad de la ICANN.

„Este necesar să îmbunătăţim securitatea globală a DNS, dacă vrem să avem speranţa că putem împiedica acest tip de atacuri”, a adăugat el.

Potrivit lui Ben Read de la firma specializată în spionaj cibernetic FireEye, pe lista ţintelor „DNSpionnage” se află organizaţii care înregistrează nume de domeniu – ele-însele validate de ICANN – sau furnizori de acces la Internet, mai ales în Orientul Mijlociu.

Atacurile caută cu prioritate să ia adrese de e-mail şi parole, a precizat Read, care afirmă că „există dovezi că asta vine din Iran sau este făcut să susţină Iranul”.

Potrivit altui expert, Adam Meyers de la firma CrowdStrike, „hackerii” caută să fure parole în Liban şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

„Cu acest acces, ei ar putea să oprească porţiuni ale Internetului. Ei au ales să interceptee (datele) şi să spioneze oamenii”, a adăugat el.

Atacurile informatice – de orice amploare şi natură – se amplifică cu o viteză exponenţială în ultimii ani.

Potrivit unor experţi, hackerii fac parte cel mai adesea din două categoriiprincipale – indivizi sau grupuri de hackeri care vor să câştige bani (programe de tip ransomware, revânzare de date personale în partea ascunsă a Internetului, numită „darknet”), sau state – care vor să spioneze alte ţări şi sau să semene disensiuni politice.

Potrivit unor experţi şi autorităţi din multe ţări – mai ales din Statele Unite -, China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord sunt deosebit de active în domeniul pirateriei informatice, ceea ce cei vizaţi neagă.

Sursa: news.ro

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Salarii de 5.000 de lei pe litoralul românesc. Nu ai nevoie de studii, un singur detaliu este important
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cutremur în România. Un mare investitor pleacă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România