Atacurile teroriste din Paris. Femeia care l-a înfruntat pe creierul atentatelor: „Semăna cu un român”

Mărturie impresionantă a unei femei din Franţa are i-a ajutat pe poliţişti să-l localizeze pe Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie. Aceasta a vorbit acum cu presa franceză despre cum l-a cunoscut pe terorist, dar şi cum acesta plănuia să arunce în aer un comisariat de poliţie şi o creşă. Informaţiile oferite de femeie, botezată de jurnalişti Sonia, pentru a-i proteja identitatea, au dus la lichidarea lui Abaaoud.

04 feb. 2016, 14:53
Atacurile teroriste din Paris. Femeia care l-a înfruntat pe creierul atentatelor: „Semăna cu un român”

Într-un interviu acordat presei franceze, femeia, a cărei voce a fost distorsionată şi al cărei nume a fost schimbat, povesteşte că l-a întâlni pe terorist prin intermediul unei prietene, verişoară cu teroristul, la două zile după masacru. Sonia  a povestit că prietena ei a fost sunată de Abaaoud din Belgia şi rugată să îl ajute să-şi găsească un apartament în Paris.

„I-a spus la telefon că trebuie să-i găsească o maşină ca să ia pe cineva care are nevoie de adăpost. Era verişorul ei cel care suna”, a spus Sonia.

Cele două femei au mers împreună la întâlnirea cu atacatorul. Şi-au dat întâlnire undeva la periferia Parisului, unde se ascundea în boscheţi.

„Avea un fes pe cap, tenişi portocalii, o jachetă sport… Avea părul puţin ondulat, care îi ajungea până la nivelul urechilor. Mi s-a părut că seamănă cu un român. În plus zâmbea, nu semăna deloc cu un terorist”, a spus femeia jurnaliştilor francezi.

Femeia a povestit şi cum l-a înfruntat pe acesta.

„L-am văzut şi i-am spus: Domnule, aţi participat pe 13 noiembrie? Ce s-a întâmplat? Mi-a răspuns: Normal. Eu sunt teroristul. I-am zis: Aţi omorât oameni! Aţi ucis oameni nevinovaţi! Mi-a răspuns că nu erau nevinovaţi. Că trebuie să vedem ce se întâmplă la ei în Siria. Că este mândru de el şi că nu-i este frică de nimeni. Povestea de parcă ar fi vorbit despre lucruri banale, despre promoţii la magazine. Era mulţumit”, a povestit Sonia.

Sonia susţine că teroristul avea colaboratori sirieni, irakieni, francezi, germani şi britanici. Mai mult, acesta punea la cale şi alte atacuri, voia să arunce în aer un comisariat de poliţie şi o creşă din cartierul financiar La Défense. După întâlnire, a sunat la poliţie.

Abdelhamid Abaaoud a fost ucis în urma unui raid al poliţiei franceze din Saint Denis. Atacurile de pe 13 noiembrie din Paris s-au soldat cu 130 de morţi, cei mai mulţi la sala de concerte Bataclan, dar şi în baruri şi restaurante.