ATENTAT FRANŢA: Şoferul camionului, un francez de origine tunisiană

Un locuitor din Nisa de origine tunisiană se afla la volanul camionului care a lovit joi seară mulțimea adunată pe Promenades des Anglais, scrie Le Figaro, citând Nice-Matin.

15 iul. 2016, 03:20
ATENTAT FRANŢA: Şoferul camionului, un francez de origine tunisiană

Tânărul în vârstă de 31 de ani ar fi deschis focul asupra mulțimii în timp ce conducea. Camionul său era încărcat cu arme și grenade. Teroristul a fost lichidat de forțele de ordine.

O astfel de utilizare a vehiculelor nu este o premieră în Occident: două atacuri în numele jihadului care iau drept ținte militari au avut loc recent.

În mai 2013, doi londonezi de origine nigeriană l-au răsturnat cu mașina pe tânărul soldat Lee Rigby la Londra înainte de a-l ucide cu lovituri de cuțit. Pe înregistrarea filmată chiar după agresiune, unul dintre atacatori declara că a vrut să-i răzbune pe „musulmanii uciși de soldați britanici”. În cursul procesului său, acest tată a șase copii a declarat că era în „misiune” în calitate de „soldat al lui Allah” și în „război împotriva Marii Britanii”, invocând legea talionului.

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2014, un canadian de 25 de ani, recent convertit la jihadism, a intrat cu mașina sa în trei militari, ucigând unul și rănind altul pe marginea unui drum la periferia Montrealului. Urmărit de poliție, atacatorul a ieșit din vehicul cu un cuțit în mână și a fost împușcat. Potrivit familiei, tânărul voia să ajungă în Siria.

De câțiva ani, Al Qaida și gruparea Statul Islamic cer — în articole lungi și înregistrări video pe internet — recruților lor și voluntarilor să treacă la acțiune fără să aștepte, fără ordine precise, fără organizație care să-i antreneze și să-i susțină.

Trecerea la acțiune în mod izolat și cu indiferent ce armă disponibilă, acesta era consemnul dat în septembrie 2014 de Abu Mohammed Al-Adnani, purtător de cuvânt oficial al grupării jihadiste Statul Islamic.

Într-un mesaj audio difuzat de Al Furqan, principalul canal al media al SI, sirianul ceruse celor pe care el îi numea „soldați ai califatului” să atace ținte prin toate mijloacele:”Ridicați-vă, monoteiștilor, și apărați-vă începând din locul vostru de reședință, oriunde ar fi!”.

„Dacă nu puteți detona o bombă sau să trage-ți un foc de armă”, le-a spus el, „descurcați-vă pentru a fi singuri cu un necredincios francez sau american și zdrobiți-i craniul cu o piatră, ucideți-l cu lovituri de cuțit, răsturnați-l cu mașina voastră…”.

În urmă cu o lună, în 13 iunie, Larossi Abballa a utilizat un simplu cuțit pentru a ucide un polițist și pe soția sa la domiciliul lor în apropiere de Paris, într-un atac care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Secțiunea antiteroristă a parchetului din Paris este însărcinată cu ancheta asupra atacului cu camion la Nisa ale cărei motivații nu sunt încă cunoscute.