ATENTAT BELGIA. Supravieţuitor, mărturiile cutremurătoare: Peste tot zăceau OAMENI FĂRĂ CAP. Sângele se scurgea pe scări

ATENTATE BELGIA. Zeci de oameni răniţi, morţi întinşi pe jos, aşa arăta terminalul de plecări, unde un terorist kamikaze s-a detonat, iar o altă bombă plasată la o cafenea a explodat. Au fost clipe de groază pentru miile de pasageri aflaţi acolo, din toate colţurile lumii. Teroare a fost şi la staţia de metrou din centrul oraşului, unde un alt jihadist s-a aruncat în aer.

22 mart. 2016, 16:39

ATENTATE BELGIA. Europa este în stare de şoc, teroriştii au lovit inima lumii civilizate. Trei explozii devastatoare pe cel mai mare aeroport şi la metroul din Bruxelles s-au soldat cu 34 de morţi şi aproape 200 de răniţi, iar bilanţul continuă să crească. Două atacuri au fost comise de terorişti sinucigaşi, iar alţi suspecţi sunt vânaţi de poliţie.

Metropola belgiană a fost paralizată, instituţiile europene, evacuate, iar măsurile de securitate la sediul NATO, sporite. Este alertă maximă pe teritoriul Belgiei, iar mai multe ţări occidentale au anunţat noi măsuri de securitate. Va fi doliu naţional în regat, timp de trei zile.

CAMERE DE SUPRAVEGHERE: Cum arată posibilii terorişti de la Bruxelles. Unul dintre ei ar fi supravieţuit

ATENTATE BELGIA. Masacrul din Bruxelles a fost revendicat de Statul Islamic, aceeaşi grupare teroristă aflată în spatele atacurilor teroriste din Paris, de anul trecut.

Teroarea s-a instalat în principalul aeroport al Bruxellesului în jurul orei 9, ora României. Îngroziţi şi totodată împietriţi de frică, oamenii au început să urle în timp ce erau înconjuraţi deja de cadavre şi răniţi grav. Presa spune că, înainte ca atacatorul să se detoneze în faţa biroului de check-in a unei companii americane, ar fi fost trase focuri de armă şi s-a strigat în arabă.

„Peste tot zăceau oameni fără cap. O femeie care ţinea în braţe un copil ţipa «Unde-mi este copilul?!» I-am spus că-l ţine în braţe, dar mi-a răspuns că mai are unul, pe care nu îl găseşte”, a povestit Yassine Amrani.

Yassine a povestit că prietenul lui a urcat la etajul 3, acolo unde a fost detonată bomba şi de acolo a strigat la el să nu urce pentru că sunt morţi peste tot.

„Sângele se scurgea pe scări. Am încercat să ajut pe cine am putut, de-aia sunt plin de sânge”, a mai povestit tânărul.

Toate cursele aeriene, inclusiv zborurile româneşti, au fost deviate, iar apoi s-a trecut la închiderea tuturor staţiilor de metrou, gărilor şi a altor locuri publice. Prea târziu, însă, la staţia de metrou Maelbeek, de lângă sediul Comisiei Europene, un al doilea atacator kamikaze se aruncase deja în aer. Oamenii au rămas blocaţi în subteran şi au fost nevoiţi să iasă din tuneluri mergand pe şine. Alerta teroristă în Belgia a fost ridicată la cel mai înalt nivel şi a fost convocată o şedinţă a Consiliului de Securitate.

În urma atacurilor, au fost închise toate muzeele, instituţiile naţionale şi europene, iar traficul a fost suspendat. Chiar şi familia regală, aflată în stare de şoc, a fost evacuată. După atacuri, forţele de ordine au descoperit în Bruxelles, dar şi în aeroport puşti Kalaşnikov şi o centură explozibili, detonată controlat de genişti.