ATENTAT BELGIA: Testamentul unuia dintre atacatori a fost găsit într-o pubelă: „Nu vreau…”

Ibrahim El Bakraoui a lăsat un fel de testament într-un calculator găsit de procurori într-o pubelă din apropierea locuinţei. 

23 mart. 2016, 13:11
ATENTAT BELGIA: Testamentul unuia dintre atacatori a fost găsit într-o pubelă: „Nu vreau…”

Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi fraţi care au participat la atacurile teroriste de marţi de la Bruxelles, a scris un testament, anunţă miercuri procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw, scrie dhnet.be 

Documentul a fost găsit pe un computer, pe care anchetatorii l-au recuperat dintr-un coş de gunoi.

El Bakraoui a scris că „se grăbea, nu ştia ce să facă, era căutat peste tot, nu mai era în siguranţă şi că (…) riscă să ajungă într-o celulă (de închisoare)”, a declarat Van Leeuw.

La percheziții au fost descoperite „15 kg de explozibili de tip TATP, 150 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată, detonatori, o valiză umplută cu cuie și șuruburi, precum și material destinat producerii de dispozitive explozive”, a declarat procurorul Van Leeuw.

Procuratura din Bruxelles a anunţat miercuri numele teroristului care s-a detonat în staţia de metrou Maelbeek, ucigând 20 de persoane şi rănind alte 124, acesta fiind Khalid el Bakraoui, transmite Reuters.

De asemenea, procuratura a confirmat că cei doi fraţi Bakraoui au fost implicaţi în comiterea atentatelor care au zguduit ieri metropola belgiană. În timp ce Ibrahim el Bakraoui s-a detonat în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem, lăsând în urma sa un testament, care a fost descoperit de anchetatori pe computerul personal al teroristului, fratele său Khalid el Bakraoui s-a aruncat în aer la staţia de metrou Maelbeek, din apropierea instituţiilor europene.

Procuratura a informat că cei doi suspecţi surpinşi alături de Ibrahim al Bakraoui de camerele de supraveghere din aeroport nu au fost încă identificaţi sau capturaţi.

Anterior, presa a speculat că în atentatele din Bruxelles a fost implicat un suspect sub numele de Najim Laachroui, care era deja urmărit pentru atacurile teroriste din Paris, după ce ADN-ul său a fost găsit “pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Bărbatul a fost în Siria în 2013 şi era căutat încă din 4 decembrie.

Laachroui a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de autorităţile belgiene în timpul unui raid antiterorist din Molenbeek.

Metropola belgiană Bruxelles a fost zguduită, marţi dimineaţă, de atentate teroriste comise de jihadiştii Statului Islamic la aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek. În urma atacurilor şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 205 au fost rănite.

Autorităţile belgiene au ridicat nivelul de alertă, iar străzile oraşului au fost invadate de soldaţi înarmaţi până în dinţi, în vreme ce locuitorii au rămas în spatele ferestrelor.  

Marţi dimineaţă, la ora locală 8.00, două explozii simultane s-au produs în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem din Bruxelles. 

O oră mai târziu, altă deflagraţie a lovit staţia de metrou Maelbeek, din apropierea instituţiilor europene.   Autorităţile belgiene au ridicat între timp alerta de terorism la cel mai înalt nivel. Atentatele au avut loc la doar patru zile după capturarea lui Salah Abdeslam, implicat în planificarea atacurilor teroriste din Paris, de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.