Atentat dejucat în Franţa: un suspect a fost arestat şi inculpat

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost arestat preventiv şi inculpat sâmbătă la Paris pentru o tentativă de atentat, informează AFP din surse apropiate anchetei judiciare.

20 ian. 2018, 20:32
Atentat dejucat în Franţa: un suspect a fost arestat şi inculpat

Suspectul, fără antecedente din punctul de vedere al serviciilor de informaţii, jurase credinţă Statului Islamic într-o înregistrare video. El a fost reţinut marţi la Nimes, în sudul Franţei, de Direcţia Generală a Securităţi Interne (DGSI), care a confiscat în urma unor percheziţii. produse utilizabile pentru fabricarea unor explozivi. Nu a fost identificată nicio ţintă exactă a unui posibil atentat, au precizat sursele citate.

„A fost primul atentat dejucat de DGSI de la începutul anului”, a declarat AFP una din surse. Serviciul urmărea reţelele sociale, unde suspectul şi-a făcut cunoscută intenţia de a cumpăra o armă şi a susţinut idei islamiste. În una din înregistrările video făcute anul trecut, având ca fundal un drapel negru al jihadiştilor, acesta îi jura credinţă liderului Statului Islamic, Abu Bakr Al-Baghdadi.

În ultimii trei ani, începând cu atacul din 7 ianuarie 2015 asupra redacţiei săptămânalului satiric Charlie Hebdo, atentatele islamiste s-au soldat în Franţa cu 241 de morţi, reaminteşte AFP. Anul trecut bilanţul a fost de trei victime, în urma a două atentate, pe bulevardul Champs Elysees din Paris, în 20 aprilile, şi la gara Saint-Charles din Marsilia, în 1 octombrie.