Atentat în Capitală. A fost vizat un procuror

Un atentat cu bombă s-a produs în Atena şi a vizat un procuror. Tentativa s-a s-a petrecut în noaptea de luni spre marţi, la domiciliul magistratului care este procuror adjunct la Curtea de Casaţie.

13 nov. 2018, 11:02

Poliţia greacă a dezamorsat un dispozitiv exploziv care a fost plasat, în noaptea de luni spre marţi, la domiciliul din Atena al unui procuror adjunct de la Curtea de Casaţie, potrivit unei surse din poliţie, relatează AFP.

Atacul asupra procurorului care se afla în reşedinţa lui a fost comis marţi, în zori. Surse din poliţie au informat că magistratul vizat, Isidoros Dogiakos, ar fi fost un procuror controversat.

În 2013, Isidoros Dogiakos, Procurorul adjunct al Curţii Supreme, ar fi supervizat o anchetă puternic mediatizată ce îi viza pe membrii cei mai importanţi ai partidului neonazist, „Zorii Aurii”, după asasinarea unui muzician antifascist.

Dogiakos a fost acuzat de către presă şi pentru că ar fi încercat să reprime un scandal de mită care ar fi fost oferită oficialităţilor elene de către grupul german Siemens.

Procurorul a declarat pentru AFP că dispozitivul exploziv ce l-a vizat a fost ascuns „într-o oală sub presiune” care a fost apoi montată într-un segment din interiorul motocicletei” parcate în faţa casei magistratului.

O sursă din poliţie a declarat că atentatul a fost dejucat după ce ofiţerii primiseră în cursul nopţii informaţii despre un posibil atentat la viaţa procurorului de la două posturi de presă.

Deocamdată, nu se cunosc amănunte despre posibilii criminali care au atentat la viaţa procurorului. Poliția a închis zona și i-a avertizat pe rezidenţi, inclusiv pe Dogiakos, să nu iasă din casele lor.

Dogiakos a declarat, marţi, pentru AFP, că el nu a primit niciodată ameninţări cu moartea, cel puţin până acum, dar metodele folosite în atentatul eşuat de marţi amintesc de practicile grupului anarhist „Conspiraţia Nucleilor Focului”, constituită în 2010 şi ai cărei membri au făcut închisoare pentru diferite infracţiuni şi care se află şi pe lista SUA a organizaţiilor teroriste.

Anul trecut, de pildă, gruparea anarhistă a comis un atentat cu colet-capcană care l-a rănit pe un secretar al Fondului Monetar la Paris.