ATENTAT ÎN FRANŢA: 84 de morţi şi zeci de răniţi după ce un camion a intrat în mulţime

MASACRU în Franţa de Ziua Naţională. Un camion a lovit un grup de oameni care participau la o manifestaţie în Nisa. Cel puţin 84 de persoane au fost ucise în atacul terorist comis în oraşul francez Nisa, a anunţat procurorul regional, iar 48 răniţi se află în stare foarte gravă.

14 iul. 2016, 22:11

UPDATE Preşedintele francez Francois Hollande a mers, vineri, la Nisa, oraş lovit joi seară, în timpul festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională a Franţei, de un atentat soldat cu 84 de morţi, potrivit celui mai recent bilanţ al victimelor. Liderul de la Palatul Elysees s-a întâlnit cu responsabili locali şi care gestionează ancheta, dar a mers şi la spital, pentru a vizita o parte dintre victimele ororii de pe faleza din Nisa.

UPDATE Aeroportul de la Nisa a fost redeschis, iar activitatea de desfăşoară normal, după ce în cursul zilei fusese evacuat parţial din cauza unui bagaj suspect.

ATENTAT la NISA: Fosta soţie a şoferului criminal, în custodia poliţiei

UPDATE Un BILANŢ OFICIAL al victimelor furnizat de autorităţile franceze arată că, după atentatul de la Nisa, 188 de persoane au fost internate în spitalele din regiunea Alpes-Maritimes. Potrivit Direcţiei Generale de Sănătate, 48 dintre acestea reprezintă „urgenţe absolute”, 25 dintre ele fiind la reanimare.

UPDATE Românii răniţi în atentatul de la Nisa sunt soţ şi soţie şi sunt din judeţul Buzău. Starea lor este stabilă

Ministerul Afacerilor Externe nu a dat publicităţii numele celor doi tineri, în prezent stabiliţi la Nisa, însă familiile lor au fost deja anunţate în legătură cu situaţia lor.

UPDATE Un motociclist a încercat să oprească, din mers, camionul care a intrat în mulțime joi seara în cursul atentatului de la Nisa, străduindu-se să deschidă portiera vehiculului ce circula cu viteză redusă pe Promenade des Anglais, dar a căzut, potrivit relatărilor jurnalistului german Richard Gutjahr, citat de AFP.

”Eram în balcon la un hotel cu vedere spre Promenade des Anglais și am văzut oameni care mergeau să sărbătorească 14 Iulie, apoi dintr-odată un camion s-a îndreptat în direcția mulțimii”, a povestit pentru AFP Gutjahr, contactat telefonic din Berlin.

”El conducea foarte încet, ceea ce era surprinzător”, a adăugat jurnalistul independent. ”După el s-a luat un motociclist, care circula în spatele lui și care a încercat să-l depășească și chiar să deschidă portiera dinspre partea șoferului camionului”, a explicat Gutjahr, care a făcut o înregistrare video cu smartphone-ul său, utilizată de canalul public german ARD. ”Motociclistul a căzut însă sub roțile camionului”, a explicat jurnalistul german.

 ”Am văzut, de asemenea, doi polițiști care trăgeau asupra camionului”, a precizat martorul. ”Și, în acel moment, șoferul camionului început să circule cu viteză și a intrat în zigzag în mulțime. Apoi, timp de 15-20 de secunde s-au auzit tirurile mai multor arme”, a continuat el, precizând că scena la care el a fost martor a durat în total ”60 de secunde, nu mai mult”. El a adăugat că a coborât apoi în stradă, unde a văzut cum oamenii erau cuprinși de panică și că 12 corpuri neînsuflețite zăceau pe pământ.

 ”Era un haos absolut”, ”oamenii urlau”, a declarat un jurnalist pentru AFP, Robert Hollawy, care asista la festivități. ”Am văzut oameni loviți și fragmente zburând peste tot”, a povestit el.

UPDATE Aeroportul din Nisa a fost evacuat, după ce a fost semnalat un pachet suspect. Trupe de intervenţie se află la faţa locului, scrie The Independent.

UPDATE. Alertă cu bombă la Nisa, în cartierul în care locuia cetăţeanul franco-tunisian, cel care a intrat cu un camion în mulțimea adunată pe esplanada Promenade des Anglais din Nisa pentru a asista la focurile de artificii de Ziua Națională a Franței, relatează Le Figaro. Autorităţile au descoperit un pachet suspect.

Autorităţile franceze au efectuat, vineri, percheziţii în locuinţa cetăţeanului Mohamed Lahouaiej Boisvert, vinovat de masacrul din Nisa. Locuinţa sa avea vedere într-o curte interioară.

Vecinii bărbatului au declarat că acesta locuia singur. Mai mult, sunt indignaţi că timp de doi ani, acesta nu a avut niciun contact cu ei, pe care nici măcar nu îi saluta. Francezul nu avea amici şi era o persoană foarte discretă.

Un vecin l-a descris ca fiind foarte retras, chiar deprimat. Un altul a spus că i s-a părut a fi, mai degrabă, „un om rău”.

Bărbatul se deplasa întotdeauna cu biciclete de culoare albastră.

UPDATE New York Times a realizat un material grafic în care prezintă traseul parcurs de camionul condus de atacatorul de la Nisa. Materialul poate fi văzut AICI.

UPDATEUn al doilea card de identitate a fost găsit în cabina camionului implicat în masacrul de la Nisa.

UPDATE: Autorul masacrului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel de presa franceză.

Șoferul camionului care a intrat în mulțimea de oameni joi seară pe Promenade des Anglais din Nisa (sud-estul Franței), ucigând cel puțin 84 de persoane înainte de a fi neutralizat de poliție, a fost ‘identificat oficial’, au anunțat vineri surse polițienești franceze, relatează AFP.

Acesta ar fi Mohamed Lahouaiej Bouhlel, avea 31 de ani, era de origine tunisină, însă trăia în Nisa. Atacatorul este tatăl unui copil de trei ani şi era de profesie şofer de camion. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, bărbatul se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu pentru infracţiuni de natură teroristă.

UPDATE: Aproximativ 10 copii au fost ucişi în atacul de la Nisa

Fostul primar al Nisei, Christian Estrosi, a declarat că „circa 10 copii” se numără printre cei 84 de oameni care au fost ucişi joi seara la Nisa, relatează BFMTV.

Cincizeci şi patru de copii au fost internaţi într-un singur spital din Nisa, din apropiere de Promenade des Anglais, după atacul de joi seară, relatează Nice Matin, potrivit căruia numărul real al copiilor răniţi ar putea fi mai mare.

UPDATE: Autorităţile fac percheziţii la domiciliul şoferului de camion.

UPDATE: Guvernul francez a decretat zilele de 16, 17 şi 18 iulie zile de doliu naţional, a anunţat premierul Manuel Valls la finalul Consiliului restrâns pentru apărare şi securitate, convocat de preşedintele Francois Hollande.

UPDATECamionul frigorific folosit pentru atacul de joi noapte, de la Nisa, a fost închiriat în urmă cu două zile la Saint-Laurent-du-Var (la 10 kilometri distanţă de Nisa), pentru o perioadă de mai multe zile, au declarat surse apropiate dosarului citate de Le Figaro.

UPDATE: Autorul atacului de la Nisa, identificat datorită amprentelor digitale, ce îi aparţin persoanei al cărei permis de conducere a fost găsit în camion, are un cazier lung, care include jaf armat, violenţe conjugale şi ameninţări, relatează BFMTV.

Autorităţile au recuperat din vehiculul cu care a ucis 84 de oameni permisul de conducere, un card bancar şi un telefon mobil.

În plus, anchetatorii l-au identificat pe camerele de supraveghere în timp ce se urca în camion, la câţiva kilometri distanţă de locul atacului.

Potrivit primelor informaţii, autorul masacrului a forţat gardul metalic care înconjura perimetrul de securitate din jurul Promenade des Anglais, pentru a ajunge în zona unde se afla mulţimea care urmărea focurile de artificii.

Camionul alb „şi-a schimbat traiectoria cel puţin o dată” în timpul cursei sale de doi kilometri, a spus un oficial, citat sub acoperirea anonimatului.

„Este clar că a încercat să facă numărul maxim de victime”, a adăugat el.

Autorităţile fac percheziţii la ora transmiterii acestei ştiri la domiciliul atacatorului. Potrivit presei locale, este un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, care nu era suspectat de terorism. Bărbatul era singur în camion, iar autorităţile încearcă în prezent să stabilească dacă a avut complici.

UPDATE 8.35: Ministerul francez de interne indică faptul că numărul morţilor a crescut la 84. În acelaşi timp, MAE indică faptul că printre răniţi s-ar afla şi doi români, dar starea lor nu e gravă.

UPDATE 6.15: Ultimul bilanţ indică 80 de morţi şi 18 răniţi în stare critică, anunţă Le Figaro. Numărul persoanelor decedate în atentatul comis cu un camion la Nisa a ajuns la 80, în timp ce 18 se află în stare critică, a anunțat vineri dimineața ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de EFE. 

UPDATE 6.00: Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat vineri prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie, după atentatul sângeros de la Nisa (sud-est) care a ucis cel puţin 80 de persoane, şi a dat asigurări că ţara sa îşi va „întări” „acţiunea în Irak şi Siria”, transmite AFP. 

UPDATE 02:40: Parchetul antiterorist din Franţa preia ancheta în cazul atentatului din Nisa.Parchetul antiterorist din Paris s-a autosesizat în legătură cu atentatul comis joi seară în oraşul Nisa, relatează presa franceză. Cel puţin 73 de persoane au fost ucise în urma atacului comis joi seară în oraşul francez Nisa, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze citate de ziarul Le Point. Noul bilanţ nu a fost confirmat încă de Prefectura oraşului Nisa. Potrivit surselor citate, alte 150 de persoane au fost rănite în atac, victimele fiind întinse pe lungimea de peste 1,5 kilometri.


UPDATE 02:33: Autorul atentatului din Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade

Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

Camionul a lovit cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.

Conform unor surse, în vehiculul de 16 tone, cu lungimea de 10 metri, al cărui şofer a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au fost găsite arme automate şi grenade.

Poliţia a anunţat că focurile de armă auzite au fost trase de forţele de ordine pentru oprirea camionului.

La un moment dat, au existat zvonuri privind o luare de ostatici după atentat, dar informaţiile au fost infirmate de Ministerul francez de Interne.

UPDATE 2.30. Un oficial local, președintele regiunii Paca, a afirmat că vehiculul era încărcat cu arme și grenade. Parchetul antiterorist a preluat ancheta. Bilanţul rămâne de 73 de morţi şi peste 150 de răniţi.

UPDATE ORA 02:18. Atentat la Nisa: Donald Trump își amână conferința de presă programată vineri

UPDATE ORA 02:14. Atentat la Nisa: Barack Obama este ținut la curent cu evoluția situației

UPDATE ORA 02:07 Atentat la Nisa: Nu sunt ostatici, urmează să se stabilească dacă autorul atentatului a acționat singur (autorități)

UPDATE 1.45: Le Figaro anunţă peste 73 de morţi, citând surse din poliţia locală.

UPDATE 1.25: Peste 60 de morţi, anunţă Parchetul, preşedintele Francois Hollande a convocat celula de criză. Autorităţile infirmă că ar fi fost luaţi ostatici într-un hotel şi confirmă că şoferul camionului a fost împuşcat.

Potrivit ziarului Le Parisien, incidentul, produs în timpul unui spectacol de artificii de Ziua Naţională a Franţei, s-a soldat cu cel puţin 60 de morţi.

Primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, a transmis prin Twitter că sunt „zeci de morţi”, evocând ipoteza unui atac terorist.

Un suspect implicat în comiterea atacului a fost împuşcat mortal de serviciile de securitate.

Atentat la Nisa: Zeci de morți, sute de răniți, șoferul camionului a fost împușcat (autorități) 

Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa (sud) pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României), înregistrându-se „mai multe zeci, poate vreo 30 de morți”, potrivit autorităților locale. 

La postul de televiziune BFM-TV, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes, Sébastien Humbert, a vorbit despre „mai multe zeci, poate vreo 30 de morți și poate mai multe sute de răniți”. 

Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat, a precizat el. 

 

*UPDATE ORA 00:37 Atentat la Nisa: Autoritățile cer locuitorilor să rămână la domiciliu
Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României), a informat cotidianul Nice Matin pe site-ul său, citat de Le Figaro. 

Prefectura departamentului Alpes-Martimes a vorbit despre un atentat și le-a cerut locuitorilor să rămână la domiciliu. „Oamenii fug, este panică. A urcat pe Promenades des Anglais și a izbit toată lumea”, a explicat un jurnalist al publicației Nice Matin aflat la locul incidentului. „E lume plină de sânge, fără îndoială sunt mulți răniți”, a explicat el. 

Primarul orașului, Christian Estrosi, a scris pe contul său de Twitter că sunt zeci de victime. În jurul orelor 23.20 (vineri, 00.20, ora României) un important perimetru de securitate a fost instalat în apropierea locului tragediei, în jurul pieței Massena.