Atentat sinucigaş împotriva jandarmilor turci, o răzbunare pentru uciderea unor civili irakieni

Atentatul sinucigaș împotriva unui sediu al jandarmeriei turce, primul de acest gen de la reluarea violențelor între Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și forțele turce, a fost comis pentru a 'răzbuna' moartea civililor irakieni în raidurile aviației turce, a anunțat luni gherila kurdă a PKK, relatează AFP, citată de Agerpres. 

03 aug. 2015, 15:51
Atentat sinucigaş împotriva jandarmilor turci, o răzbunare pentru uciderea unor civili irakieni

Atacul cu un tractor capcană, comis duminică dimineață în apropiere de orașul Dogubayazit (est), ‘a fost pus la cale pentru a răzbuna masacrul de la Zerkal’, un sat din nordul Irakului în apropiere de zona de refugiu a rebeliunii, a afirmat într-un comunicat aripa armată a PKK.

Mișcarea a publicat numele și fotografia ‘martirului’ care a comis atacul, cu fața acoperită cu o eșarfă și pozând în fața drapelului PKK.

Mișcarea a dat asigurări că atacul a făcut peste 50 de morți în rândurile forțelor de securitate, însă bilanțul oferit de gherilă este supraevaluat de cele mai multe ori, potrivit Agerpres.

Potrivit unui bilanț oficial al autorităților kurde, doi soldați au fost uciși și 31 au fost răniți, dintre care patru grav.

Surse kurde au anunțat că zece civili, între care ‘mai mulți copii’, au fost uciși și alți 15 au fost răniți în bombardamentele din week-end lansate de aviația turcă în jurul satului Zerkal. Armata turcă a dezmințit însă că ar fi lovit o zonă populată.