Atentat terorist. Cel puţin zece morţi după ce un atacator sinucigaş a detonat bomba în piaţă

Militanţii grupării al-Shabaab, conectată la reţeaua al-Qaida, desfăşoară de mai mulţi ani operaţiuni teroriste şi percep taxe pe comerţ

03 apr. 2021, 21:49
Atentat terorist. Cel puţin zece morţi după ce un atacator sinucigaş a detonat bomba în piaţă

Atentat terorist în Somalia. Cel puţin zece persoane au fost ucise şi multe altele rănite sâmbătă în capitala Somaliei, Mogadishu, după ce un atacator sinucigaş şi-a detonat dispozitivul exploziv în mijlocul unor tarabe improvizate, la câteva ore după ce militanţi islamişti din gruparea al-Shabaab au atacat două baze ale armatei somaleze, transmite Reuters.

”Un atacator sinucigaş s-au autodetonat sub copaci unde femei nevoiaşe vindeam ceai, lapte şi (planta narcotică) khat”, a declarat un purtător de cuvânt guvernamental.

Anterior, gruparea al-Shabaab a revendicat atacuri asupra a două baze militare situate la circa 100 de kilometri de capitală, soldate conform unor surse citate de agenţia EFE cu cel puţin 53 de morţi, dintre care 35 de terorişti şi 18 militari. Un al treilea atac a avut loc ulterior asupra unui convoi de trupe care plecase de la Mogadishu către cele două baze. Islamiştii au folosit maşini-capcană şi luptători înarmaţi.

Atentatul sinucigaş de Florii a fost comis de un cuplu de tineri căsătoriţi. Cei doi kamikaze au murit în explozia de la catedrală
Militanţii grupării al-Shabaab, conectată la reţeaua al-Qaida, desfăşoară de mai mulţi ani operaţiuni teroriste şi percep taxe pe comerţ, într-o campanie prin care încearcă să introducă în Somalia legea islamică.

Atacurile de sâmbătă survin în contextul temerilor tot mai mari că această grupare ar putea încerca să exploateze vulnerabilităţile create de eşecul organizării alegerilor prezidenţiale şi parlamentare în februarie.

Un alt atentat terorist a avut loc acum o lună

Cel puţin 25 de persoane au murit şi 30 au fost rănite într-un atac sinucigaş cu maşină-capcană comis asupra unui restaurant din Mogadishu, capitala Somaliei, transmite EFE.

Atacul a lovit restaurantul Lul Yemeni, foarte popular, aflat în apropierea portului din oraş.

„În această noapte, o explozie uriaşă a afectat un restaurant din Mogadishu şi s-a soldat cu moartea a 25 de persoane”, a declarat pentru EFE un agent de poliţie somalez, Abshir Nur, aflat în apropierea zonei atentatului.

Ca urmare a exploziei puternice, „mai multe case s-au prăbuşit din cauza suflului”, a adăugat Nur, care a adăugat că a fost declanşată o operaţiune de salvare şi că numărul morţilor ar putea creşte.

Acelaşi restaurant a mai fost ţinta unui atac sinucigaş, în august 2020, cu acel prilej două persoane pierzându-şi viaţa şi una fiind rănită.

Gruparea jihadistă Al Shabaab a revendicat atacul.

Capitala somaleză este adesea ţinta atacurilor Al Shabaab, organizaţie islamică afiliată reţelei Al Qaida din 2012 şi care controlează zonele rurale din centrul şi sudul Somaliei.


loading...
Partenerii noștri