ATENTAT TERORIST în TURCIA: Liderii lumii reacţionează la atacul de pe aeroportul din Istanbul

Atentatul terorist de pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, a produs o undă de şoc în toată lumea. Reacţiile oficialităţilor din mai multe ţări au condamnat acest atac terorist care aminteşte un alt act terorist asemănător comis de islamişti pe aeroportul belgian Zaventem.

29 iun. 2016, 05:45

Şeful statului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a lansat miercuri, un apel la „lupta comună” pe plan internațional după triplul atentat sinucigaș care a costat viața a cel puțin 28 de persoane, marți seară, la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul.

„Sper cu tărie că atacul asupra aeroportului Atatürk va reprezenta un punct de cotitură în lupta pe care o avem de dus în comun, în frunte cu țările occidentale, în întreaga lume împotriva organizațiilor teroriste”, a afirmat șeful statului turc într-un comunicat dat publicității de serviciul său de presă.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a condamnat „cu fermitate actul abominabil” de pe aeroportul din Istanbul. „Vreau să condamn cu fermitate acest atac”, a declarat Hollande, care a mai spus că asemenea acte teroriste s-ar putea repeta şi „nu fac decât să facă şi mai dificilă situaţia din Turcia”.

„Trebuie să acționăm.  Este ceea ce facem de asemenea pentru Europa și Franța, să coordonăm și mai mult serviciile și să facem, în măsura în care este posibil, acțiunile necesare împotriva terorismului și a traficului’, a pledat el.

Citeşte şi ATENTAT TERORIST în TURCIA: Gruparea Statul Islamic, primul suspect al atacului

La rândul său, primul-ministru francez, Manuel Valls, s-a declarat a fi  „oripilat de atentatul barbar de pe aeroportul din Istanbul”. Valls a asigurat Ankara că „Franța este cu Turcia împotriva terorismului”, a scris el într-o postare pe Twitter.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a condamnat atacul terorist de pe aeroportul din Istanbul, prezentând condoleanțe atât rudelor victimelor, cât și autorităților turcești, într-o declarație difuzată miercuri la sediul Națiunilor Unite din New York.

Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul pentru Turcia după acest atentat, conform unei declarației a șefei diplomației europene Federica Mogherini.

Cancelarul german Angela Merkel s-a adresat poporului turc cu următoarele cuvinte: ‘Suntem uniți în lupta împotriva terorismului și ne vom sprijini reciproc’.

În același timp, Canada a condamnat cu fermitate atacul terorist de pe aeroportul internațional din Istanbul și a exprimat condoleanțele familiilor victimelor acestui atac, se menționează într-o declarație a ministrului de externe al țării, Stéphane Dion.