ATENTAT TURCIA. Cel puţin 37 DE MORŢI şi peste 125 DE RĂNIŢI într-o explozie la Ankara VIDEO

Guvernatorul Ankarei a declarat pentru CNN Turcia că zeci de persoane au murit și peste 120 sunt rănite într-o explozie care a avut loc duminică la Ankara.

13 mart. 2016, 18:29
ATENTAT TURCIA. Cel puţin 37 DE MORŢI şi peste 125 DE RĂNIŢI într-o explozie la Ankara VIDEO

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Mehmet Muezzinoglu, a declarat luni că bilanţul atentatului cu maşină capcană din Ankara s-a ridicat la 37 de morţi, după ce alte trei persoane rănite au decedat în spital în cursul nopţii. 71 de persoane sunt încă sub îngrijirea medicilor, iar 15 pacienţi sunt în stare gravă, transmite Reuters.

UPDATE: Potrivit presei din Turcia, ultimul bilanţ indică 34 de morţi şi 125 de răniţi, dintre care 20 în stare critică.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacul terorist care a avut loc astăzi, 13 martie 2016, în capitala turcă, Ankara, soldat cu morți și răniți. MAE transmite sincere condoleanțe familiilor victimelor și întreaga sa compasiune persoanelor rănite în acest tragic eveniment. Astfel de acțiuni, care pun în pericol vieți nevinovate, nu pot fi justificate sub nicio formă. România rămâne ferm angajată în combaterea tuturor formelor de terorism și reiterează nevoia intensificării eforturilor internaționale în combaterea acestora, afirmă MAE într-un Comunicat transmis AGERPRES.

UPDATE: Un tribunal din Ankara a ordonat blocarea Twitter şi Facebook, după ce imaginile cu explozia din capitala turcă, soldată cu 32 de morţi şi 75 de răniţi, au fost difuzate online, relatează Reuters.

UPDATE: Cel puţin 32 de oameni au murit şi alţi 75 au fost răniţi în explozia de la Ankara, au anunţat oficiali din serviciile de securitate citate de Sky News. Explozia, care s-a auzit de la câţiva kilometri distanţă, s-a produs la câteva sute de metri de Ministerul Justiţiei şi de cel de Interne, de un tribunal important şi de fostul birou al premierului, scrie Reuters. Momentul deflagraţiei a fost suprins de camerele de supraveghere. 

UPDATE: Constatările inițiale sugerează că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, sau un grup afiliat este responsabil pentru atentatul cu mașină capcană comis duminică în capitala Turciei Ankara, care a ucis 27 de persoane și a rănit mai mult de 75 de persoane, a declarat un oficial din securitate. „Potrivit constatărilor inițiale, se pare că acest atac a fost comis de PKK sau o organizație afiliată”, a declarat acest oficial pentru Reuters.

MOMENTUL EXPLOZIEI a fost filmat

Explozia pare să fi fost un atentat sinucigaș cu mașină capcană. Atacul nu a fost deocamdată revendicat.

Evenimentul s-a produs în Piața Kizilay, în centrul metropolei turcești, unde sunt multe magazine. Numeroase ambulanțe au fost trimise la fața locului. Televiziunile au arătat imagini cu autobuze calcinate și membri ai echipelor de salvare transportând răniți.

Explozia a survenit după circa trei săptămâni după un atentat sinucigaș cu mașină capcană, ce a fost revendicat de o grupare disidentă față de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatiștii turci), care a vizat, tot în centrul Ankarei, vehicule ce transportau personal militar. Atentatul s-a soldat cu 29 de morți.

Ministerul român de Externe a anunțat că nu sunt cetățeni români printre victime.

„Ambasada României la Ankara are în atenție incidentul produs în seara zilei de 13 martie 2016. În acest sens, a întreprins în regim de urgență demersurile legale pe lângă autoritățile locale, pentru a afla dacă printre victime se află şi cetățeni români. Până la acest moment, nu sunt indicii cu privire la cetățenia victimelor, verificările fiind în curs. Misiunea diplomatică română se află în legătură permanentă cu autoritățile turce şi este pregătită să acorde asistență consulară de specialitate dacă situația o va impune”, arată MAE.