Atentate la Bruxelles: Serviciile de securitate belgiene ştiau din timp că jihadiştii vor lovi capitala belgiană

Serviciile de securitate belgiene dispuneau înaintea atentatelor din 22 martie 2016 de la Bruxelles de o 'multitudine de informații concrete care nu au fost utilizate într-o manieră optimă', relevă un raport al comisiei speciale de anchetă create de parlamentul belgian după atacurile din primăvara anului trecut.

08 iun. 2017, 13:57
Atentate la Bruxelles: Serviciile de securitate belgiene ştiau din timp că jihadiştii vor lovi capitala belgiană

”Mai mulți autori (ai atentatelor) au făcut obiectul unei urmăriri lipsite de intensitate”, indică raportul citat. Acesta amintește în special cazul fraților Ibrahim și Khalid El Bakraoui, care s-au aruncat în aer pe 22 martie, alături de un al treilea kamikaze, la aeroportul Zaventem și stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, ucigând 32 de persoane.

Sinteza raportului, consultată de AFP, mai menționează urmărirea fraților Ibrahim și Salah Abdeslam, care au participat la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți. Salah Abdeslam este singurul membru încă în viață al comandourilor jihadiste din capitala franceză.

”Noi nu trebuie să reîncepem totul de la zero, însă mecanismul este gripat”, subliniază documentul, care propune printre altele o coordonare mai bună între poliție și serviciile de securitate și consolidarea instrumentelor acestora, potrivi Agerpres.

Acesta este al doilea raport privind ‘arhitectura securității belgiene’ publicat de comisia de anchetă creată de legislativul belgian.

Primul document de acest fel s-a axat pe organizarea serviciilor de urgență și gestionarea crizei, iar un al treilea raport al acestei anchete va fi consacrat fenomenului de radicalizare în Belgia.