Atentate la Bruxelles: Teroriştii vizau un atac în zilele de Paşte

Numărul victimelor atentatelor de la Bruxelles ar fi putut fi mult mai mare dacă teroriștii și-ar fi pus în aplicare planul inițial, acela de a comite atacurile chiar de Paștele Catolic, relatează joi cotidianul belgian Le Soir.

07 apr. 2016, 11:44
Atentate la Bruxelles: Teroriştii vizau un atac în zilele de Paşte

Atunci când Najim Laachraoui, Khalid El Bakraoui și bărbatul cu pălărie și-au declanșat încărcăturile explozibile, marți 22 martie, la orele locale 07:58, holul pentru plecări din Brussels Airport era deja plin de oameni. Teroriștii au ucis 16 persoane și au rănit alte câteva zeci, în timp ce complicele lor a fugit. Un bilanț deja extrem de grav, dar care ar fi putut fi și mai dramatic dacă teroriștii și-ar fi pus în aplicare planul inițial.

De fapt, potrivit informațiilor cotidianului Le Soir, anchetatorii sunt din ce în ce mai convinși că atacul de la Zaventem era plănuit să aibă loc în timpul sărbătorilor de Paști, foarte probabil duminică.

‘Sunt posibile mai multe variante, însă această ipoteză este privilegiată’, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Citeşte şi SRI a blocat accesul în România sau a expulzat peste 340 de PERSOANE CU RISC TERORIST

La două zile după atentatele de la Bruxelles, Farouk Ozgunes, jurnalist turc, dădea asigurări pe VTM că atacurile erau inițial prevăzute pentru Paști — chiar dacă el vorbește de luni, nu de duminică — și că Salah Abdeslam urma să ia parte la ele.

De atunci, acest scenariu a fost întărit de noi și noi indicii apărute în cursul anchetei. Mai multe elemente, interne și externe, ale anchetei vin să sprijine această ipoteză.