ATENTATE PARIS. Francezii care se întorc din Siria sunt plasaţi automat în AREST la DOMICILIU

ATENTATE PARIS. Guvernul de la Paris dorește ca tuturor cetățenilor francezi care se întorc din Siria sau din Irak să li se impună "condiții de supraveghere drastice la revenirea lor", cum ar fi "arestul la domiciliu", a făcut cunoscut luni seară o sursă guvernamentală. 

17 nov. 2015, 07:02
ATENTATE PARIS. Francezii care se întorc din Siria sunt plasaţi automat în AREST la DOMICILIU

Executivul vrea ca acești francezi, potențial implicați în „filiere jihadiste siriano-irakiene”, să fie în orice caz suspuși în prealabil unei „vize de întoarcere” pentru a reveni pe teritoriul național, a precizat aceeași sursă, subliniind că „a crea acest dispozitiv și aceste obligații presupune în parte revizuirea Constituției”.

Președintele francez, François Hollande, a anunțat luni senatorilor și deputaților reuniți la Palatul Versailles că le va fi supusă atenției o revizuire a Constituției „cât mai curând posibil” pentru a permite puterii publice „să acționeze contra terorismului de război”.

Această revizuire a Constituției „va crea un regim civil de stare de criză, care să permită punerea în aplicare a unor măsuri excepționale, aducând exercitării libertăților publice numai restricții absolut necesare garantării securității naționale”, a mai informat sursa guvernamentală.

„Aceste măsuri trebuie să fie adaptate la caracteristicile specifice ale amenințării teroriste, mai ales durata sa” și „vor putea merge dincolo de ce este prevăzut în prezent de legea” privind starea de urgență, a adăugat sursa.

Franța furnizează importante contingente de jihadiști organizației Statul Islamic, care a revendicat atentatele sângeroase comise vineri seară la Paris: 571 de francezi sau rezidenți se află în Irak și Siria, 245 au revenit de acolo, iar 141 și-au pierdut viața în luptele din regiune, potrivit ultimelor estimări oficiale.