Atentate SUA. Barack Obama le cere americanilor să nu cedeze în faţa fricii

Președintele Barack Obama le-a cerut luni americanilor să nu 'cedeze în fața fricii' după atentatele comise în weekend și a promis că 'se va face dreptate', consemnează AFP.

19 sept. 2016, 16:51
Atentate SUA. Barack Obama le cere americanilor să nu cedeze în faţa fricii

Atacatorii ‘încearcă să ucidă oameni nevinovați, dar vor să stârnească și teamă (…) și să ne schimbe modul de viață pentru a ne submina valorile‘, a declarat Obama la New York, unde va participa la Adunarea Generală a ONU.

Chiar dacă trebuie să fim vigilenți și ofensivi pentru a împiedica aceste acte nebunești și să facem în așa fel încât să găsim autorii pentru a-i judeca, avem toți un rol de jucat în calitate de cetățeni pentru a ne asigura că nu cedăm în fața acestei temeri’, a adăugat el.

Liderul de la Casa Albă a precizat totodată că deocamdată nu s-a confirmat nicio legătură între atentatul comis sâmbătă la New York și atacul cu armă armă albă petrecut în aceeași zi în statul Minnesota, acesta din urmă fiind revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, iar autorul a fost ucis.

‘Jihadiștii continuă să piardă teren în Siria și Irak’, a continuat Obama, amintind că se va întâlni tot luni cu premierul irakian, Haider al-Abadi, pentru a susține această evoluție.

Președintele a avut această intervenție la scurt timp după anunțul arestării presupusului autor al atacului de la New York, un afgan de 28 de ani naturalizat american, rezident la Elizabeth, în New Jersey.

El este suspectat că se află la originea exploziei care s-a produs sâmbătă seară în cartierul Chelsea din Manhattan și în urma căreia au fost rănite 29 de persoane și că a implantat dispozitive explozive artizanale pe traseul unui concurs de alergat organizat de US Marines sâmbătă dimineață la Seaside Park, în New Jersey.

Bombele artizanale au fost găsite într-un rucsac plasat într-o pubelă, iar una a explodat în urma intervenției cu un robot de deminare, fără să producă victime.