ATENTATELE din Rusia: Cine era femeia care a comis atacul de duminică din gara din Volgograd

Femeia care s-a detonat duminică într-o gară din Volgograd (sud-vestul Rusiei), omorând cel puţin 17 persoane şi rănind alte câteva zeci, intensificând temerile cu privire la securitatea JO de la Soci, este Oksana Aslanova, capul acesteia fiind descoperit la scena atacului.

30 dec. 2013, 10:43
ATENTATELE din Rusia: Cine era femeia care a comis atacul de duminică din gara din Volgograd

Potrivit site-ului Lifenews.ru, atacatoarea a fost decapitată de suflul exploziei, scrie Mediafax.

„Aslanova a fost măritată în două rânduri cu rebeli. Cei doi foşti soţi ai acesteia au fost ucişi de către forţele ruse”, scrie site-ul, care o identifică drept o „văduvă neagră”, numele dat femeilor kamikaze.

Potrivit anchetatorilor, ea a fost „asistată” de către un complice, identificat pentru moment doar cu numele de familie, Pavlov.

Dată în căutare din iunie 2012, Oksana Aslanova era prietena altei femei kamikaze, care a ucis şase persoane la Volgograd, în octombrie, detonându-se într-un autobuz plin cu studenţi, scrie Lifenews.ru.

Acest atentat precedent a provocat temeri cu privire la securitatea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, care urmează să se deschidă pe 7 februarie.

Începând din 1999, Rusia a fost afectată de o serie de atentate sângeroase, multe dintre ele comise de către femei kamikaze, „armele” privilegiate ale rebeliunii islamiste.

O femeie a participat, de asemenea, la dublul atentat sinucigaş din martie 2010, comis în metroul din Moscova, în care au fost ucise 40 de persoane. În 2004, două femei originare din Caucazul de Nord au aruncat în aer două avioane de linie care tocmai decolaseră de pe aeroportul Moscova-Domodedovo, omorând 90 de persoane.

Rebeliunea islamistă încearcă să creeze un stat islamist în Caucazul de Nord, iar liderul acesteia, Doku Umarov, inamicul numărul unu al Kremlinului, a îndemnat în iulie, într-o înregistrare video, la comiterea unor atacuri care să împiedice „prin toate mijloacele” desfăşurarea JO de la Soci.

Această staţiune balneară, situată între malul Mării Negre şi Munţii Caucaz, la aproximativ 690 de kilometri sud-vest de Volgograd, se află în apropierea regiunilor caucaziene afectate în mod frecvent de violenţe, în special Daghestanul.

Vladimir Putin a ridicat aceste jocuri la rang de prioritate naţională şi intenţionează să le transforme în cartea de vizită a Rusiei. Mijloace enorme au fost investite în lucrări de amploare la Soci, un oraş în care nu se aflau aproape deloc infrastructuri sportive.

Factura totală transformă aceste JO în cele mai scumpe din istoria olimpică – de iarnă şi de vară la un loc -, cu aproximativ 50 de miliarde de dolari (36 de miliarde de euro).