Atentatele teroriste din 11 Septembrie: Misteriosul avion care a survolat Casa Albă în timpul atacurilor. Unde era Preşedintele FOTO

SUA au folosit un avion strict secret, pregătit special să intervină pentru protecţia celui mai puternic om de pe planetă - preşedintele american - în cazul în care şeful Casei Albe ar fi atacat pe neaşteptate.

11 sept. 2018, 17:41

Planul pregătit în caz de urgenţă majoră pentru apărarea preşedintelui american, pe atunci, George W. Bush W. a fost pus în funcţiune imediat după primele atacuri islamiste cu avioane de linie deturnate şi proiectate în unele dintre cele mai mari simboluri ale Americii, cum au fost Turnurile de la World Trade Center şi un avion care s-a proiectat în clădirea Pentagonului, iar altul a aterizat pe un câmp. 

În toate acestea însă, o ştire de presă a „dispărut” în scurt timp din titlurile consacrate informaţiilor despre tragicele evenimente.

Este vorba despre al 5-lea avion – o aeronavă mare, secretă până atunci, care a fost imortalizată survolând Casa Albă – reşedinţa Preşedintelui Statelor Unite.  Reporterul de la CNN, John King, a comentat atunci că „de obicei, nu se văd avioane zburând deasupra perimetrului Casei Albe”, pentru că  acesta este un spaţiu aerian restrictiv”.â

Citeşte şi SUA comemorează atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 VIDEO

Imaginile avionului care a survolat Casa Albă indică mai degrabă că ar fi fost vorba nu despre avionul preşedenţial, ci mai degrabă despre un avion al US Air Force (forţele aeriene ale SUA). Avionul care a zburat peste Casa Albă semăna foarte mult cu cel al aeronavei prezidenţiale – Boeingul E-4B, de 223 de milioane de dolari folosit de către preşedintele american.

Înregistrări video după imaginile originale au fost descărcate pe YouTube abia în 2007.

În momentul atacurilor, preşedintele de atunci,m George W.Bush se afla la o şcoală elementară din Sarasota, din Florida.

O serie de note ale secretarului de presă de atunci, Ari Fleischer, despre tragicele evenimente au fost păstrate până în ziua de astăzi. Una dintre aceste note dezvăluie prima reacţie a preşedintelui Bush după atacuri: „Suntem în război. După ce vom afla cine a făcut asta, nu o să mai fie încântaţi de mine ca preşedinte. Cineva trebuie să plătească” pentru toate acestea, a mai spus Bush.

Atacul asupra Pentagonului a fost prima lovitură semnificativă ce a vizat o clădire guvernamentală după aproape 200 de ani.

Atacurile din 9-11 Septembrie au survenit după ce gruparea teroristă Al-Qaida a răpit şi deturnat patru  avioane de linie ale SUA. Două dintre acestea au fost proiectate în WTC, în Turnurile Gemene, unul în Pentagon şi alt avion în Shanksville, Pennsylvania, pe un câmp.

În teribila tragedie şi-au pierdut viaţa 2.996 de oameni şi peste 6.000 au fost răniţi.