Atentatul de la Bataclan. O victimă falsă a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare

O femeie care a pretins că a fost victimă a atentatului de la Bataclan, produs pe 13 noiembrie 2015, a fost condamnată de Curtea Penală din Créteil la patru ani și jumătate de închisoare.

23 mart. 2018, 09:40
Atentatul de la Bataclan. O victimă falsă a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare

Ca urmare a faptului că s-a declarat victimă a atacurilor teroriste, femeia a primit despăgubiri de 25.000 de euro din partea statului francez. În vârstă de 49 de ani, ea avea deja trei condamnări la activ, toate pentru înșelătorie. Ea s-a declarat victimă la trei luni după atentatele de Paris, în februarie 2016, iar în plângerea adresată poliției ea a scris că „gloanțele i-au şuierat pe la urechi, în sala de concerte”. Povestea nu era însă decât un mozaic al momentelor trăite în sală de victimele reale, în fatidica seară de 13 noiembrie 2015.

În prealabil, femeia a făcut o cercetare amănunţită a situaţiei, în decembrie 2015 alăturându-se asociaţiei victimelor, Life for Paris, unde s-a împrietenit cun una dintre victimele reale. Între timp a făcut rost şi de un bilet la concert pentru seara respectivă, iar câteva luni mai târziu avea să primească din partea statului 25.000 de euro, din Fondul de Garantare pentru Victimele Terorismului și alte Infracțiuni Penale (FGTI) și peste 13.000 de euro din asigurările de sănătate. Falsa victimă a încercat, de asemenea, să o păcălească şi pe primarul Parisului, Anne Hidalgo, căreia i-a cerut de două o locuință socială, dar a fost refuzată.

Ea a fost denunţată de însuşi membrii asociaţiei pentru care lucra ca voluntară, aceştia începând să aibă suspiciuni asupra ei, din iarna anului trecut. Înaintea acestei femei, ultima falsă victimă a atentatelor de la Bataclan, a fost un bărbat, care a fost condamnat în decembrie 2017 la şase luni de închisoare.