ATENŢIE, ŞOFERI! Cum să conduci pe timp de ceaţă ca să ajungi întreg la destinaţie

Conducerea în ceaţă este periculoasă–mult mai periculoasă decât cred unii oamenii. Minimalizează posibilitatea de a avea un accident prin conștientizarea riscurilor și învățarea conducerii în condiții de ceață citind articolul de mai jos. 

16 ian. 2014, 13:05
ATENŢIE, ŞOFERI! Cum să conduci pe timp de ceaţă ca să ajungi întreg la destinaţie

Pe timp de ceaţă şoferii trebuie să adopte un anumit tip de conducere, autovehiculul trebuins să aibă în dotare accesoriile necesare pentru acesti fenomen meteo neplăcut, scrie didirut.ro.

Pe lângă atenţia şoferului maşina trebuie să aibă: 

-Becuri far

-Faruri ceață

Cum să conduci în siguranţă pe ceaţă

Pas 1: Redu viteza! Cele mai multe accidente fatale produse în condiții de ceată se întâmplă din cauza vitezei mari și a imposibilității de a opri la timp.

Pas 2: Aprinde farurile ca ceilalți să te poate vedea! Nu aprinde faza lungă care este direcționată mai sus și nu prea te ajută, reflectând lumina spre tine.

Pas 3: Dacă trebuie să te oprești, dacă este posibil, să ieși complet de pe partea carosabilă a drumului. Stinge luminile de întâlnire și aprinde luminile de avarie, astfel ceilalți participanți la trafic vor ști că ești acolo, dar și faptul că nu conduci pe drum.

Pas 4: Gândește-te ce văd ceilalți participanți în trafic urmărindu-te. Conducerea inconsecventă (accelerări și frânări în mod repetat de ex.) poate să enerveze conducătorii în trafic, conducând la depășiri, care la rândul lor pot conduce la accidente grave în asemenea condiții meteo.

Pas 5: Folosește ștergătorul, instalația de dezaburire, dacă îți trebuie, important este să ai ferestrele curate oferind vizibilitatea necesară.

Pas 6: Fii atent și la vitezometru. Ceața produce lumină difuză și reduce contrastul dintre obiecte. Studiile au arătat că oamenii conduc mai rapid, proporțional cu timpul petrecut conducând în condiții de ceața. Nu fi prins în această capcană!

Pas 7: Închide radioul, ventilatorul sau alte aparate existente în mașină care produc zgomot. Ascultă mașinile care se apropie înainte de a schimba direcția.

Pas 8: Amintește-ţi: (și) ceilalți conducători au distanța de vizibilitate redusă și ceața face ca drumul să fie umed. Semnalizează din timp și pe cât posibil să nu frânezi brusc!