Atenţie! Caloriferul te îngraşă, avertizează cercetătorii

Căldura din casă sau de la birou poate fi un factor care să contribuie la îngrăşarea noastră, susţin oamenii de ştiinţă olandezi.

23 ian. 2014, 13:22
Atenţie! Caloriferul te îngraşă, avertizează cercetătorii

Cu cât temperatura este mai crescută în casă, cu atât corpurile noastre nu mai au nevoie să ardă calorii în plus pentru a se menţine calde.

Un grup de specialişti de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Maastricht susţin că, pentru a ne menţine un echilibru, temperatura din încăperile în care stăm ar trebui să fie setată la 19 grade Celsius. Cu toate acestea, unii specialiştii argumentează că, din contră, atunci când temperatura este scăzută în casă, oamenii au tendinţa de mânca mai mult.

Noul raport explică faptul că oamenii îşi petrec 90% din timp în interior şi că ei îşi răcesc şi îşi încălzesc locuinţele pentru a avea parte de un nivel crescut de confort. Însă, reglarea temperaturii din termostat reduce nivelul de energie pe care îl cheltuieşte corpul pentru a-şi menţine temperatura optimă.

Astfel, echilibrul energetic este perturbat şi determinat să încline spre luarea în greutate. Tocmai de aceea, este necesar să scădem un pic temperaturile din încăpere pentru a ne determina corpul să ardă caloriile.

Dr. Wouter van Marken Lichtenbelt susţine că: „19 grade Celsius este o temperatură suficientă şi nici măcar nu este nevoie să stăm toată ziua. Creşterea nivelului de energie a fost de 6% atunci când oamenii au stat în temperaturi un pic mai scăzute, iar pe termen lung, acest obicei ar putea face o diferenţă. Acest obicei ne-ar putea influenţa şi ajuta substanţial dacă l-am combina cu schimbările în alimentaţie şi exerciţiile fizice”.

Cu toate acestea, controlul temperaturii s-ar putea să nu fie cea mai bună soluţie, subiectul fiind intens dezbătut de specialişti.

De exemplu, dr. Michael Daly, care analizează problema la Universitatea Stirling susţine că temperaturile scăzute din încăperile în care stăm ne poate determina să mâncăm mai mult.

„De asemenea, studiile sugerează că oamenii au o probabilitate mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale atunci când temperaturile din casă sau birou sunt mai scăzute”, a mai susţinut acesta.

Cercetarea lui, realizată pe 100.000 de cămine din Anglia sugerează că oamenii care stau în încăperi unde temperaturile sunt peste 23 de grade Celsius tind să fie ceva mai slabi decât restul, deoarece în acest moment, corpul are nevoie să elimine căldura prin transpiraţie, iar transpiraţia consumă energie. Mai mult, se pare că temperaturile crescut reduc pofta de mâncare şi cantitatea de alimente pe care le consumăm.

Sursa: descopera.ro