Atenţie! Cartofi TOXICI în pieţele româneşti. Cum pot fi deosebiţi

Cartofii din import cu diametrul mai mare de 8 centimetri, care se vând în ţara noastră, sunt plini de nitriţi şi nitraţi. Din această cauză, aceştia sunt interzişi în Uniunea Europeană, ne avertizează conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România.

21 iul. 2014, 06:53
Atenţie! Cartofi TOXICI în pieţele româneşti. Cum pot fi deosebiţi

Cartofii uriaşi din pieţele româneşti sunt toxici pentru om şi sunt consideraţi furaje de fermierii din UE. „Cartoful care vine din Polonia sau din ţările vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. În vestul Europei nu se consumă tuberculi uriaşi pentru că acumulează nitriţi şi nitraţi şi, pentru ei, sunt în afara STAS-ului. Practic, preţul este mic, iar românul se trezeşte pe masă cu el şi îl mănâncă. Acolo se fac fertilizări superintensive. Nicăieri în Europa nu o să vedeţi în magazine tuberculi cât borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem în România. Cartofii mari sunt nesănătoşi, ei cresc aşa pentru că sunt forţaţi să crească, se tratează cu azot şi cu tot felul de îngrăşăminte chimice. Noi nu suntem împotriva fertilizării, că este normal să fertilizezi, dar să se facă limitat”, ne spune Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), scrie scrie ziarulring.ro.

Citeşte şi Cum alegi o roşie sănătoasă. Avertismentul cercetătorilor. Bonus: Cum alegi castraveţii pentru salate

Evaziune de 200 de milioane de lei pe an Gheorghe Boţoman solicită statului să ia măsuri pentru stoparea importurilor ilegale de cartofi. „80% din cantitatea de cartofi de pe piaţă se comercializează fără acte, iar pierderile României ajung la 200 de milioane de lei pe an. La supermarketuri ajung prin tot felul de căi, sunt firme-fantomă care dispar peste noapte, aceeaşi persoană livrează la supermarketuri de pe şapte firme, care între timp dispar. Faptul că vin cartofi pe căi gri, să nu le spun negre, ajung la raft la preţuri mult mai mici faţă de cât ar valora în realitate un kilogram de cartofi, iar producătorul român este dezavantajat pentru că cel corect trebuie să se vândă cu TVA”, a mai precizat preşedintele FNCR.