Atenţie ce mască alegi pentru a te proteja împotriva COVID. 284 tipuri de măști neconforme dintre care 61.26% sunt măşti FFP2

InfoCons a transmis o nouă alertă privind măştile neconforme: sunt 284 de tipuri de măşti neconforme, dintre care 61,26%, respectiv 174, sunt măşti FFP2.

06 ian. 2022, 11:15
Atenţie ce mască alegi pentru a te proteja împotriva COVID. 284 tipuri de măști neconforme dintre care 61.26% sunt măşti FFP2

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme. Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Citeşte şi: Cât costă măştile FFP2, care vor fi obligatorii începând din 8 ianuarie 2022. Preţurile variază în funcţie de gradul de protecţie, de producător şi de comerciant

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

25 %  au fost emise de Belgia
18.66 % au fost emise de Germania
9.85 % au fost emise de Romania

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea :

84.50% Republica Populara Chineza
6.33%  necunoscuta
4.22 % Turcia

Din punct de vedere al contrafacerii mastilor :

59.50 % nu este cunoscut faptul daca sunt nu nu contrafacute;
39.08 % sunt contrafactute;
1.40% nu sunt contrafacute.

Mastile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de catre standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3.

Citeşte şi: EXCLUSIV De ce sunt mai eficiente măștile FFP2. Beatrice Mahler: „Se fixează mult mai bine pe față, protejează mai bine”

Capacitatea de filtrare a acestora se determina pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de:

80% (pentru FFP1);
94% (pentru FFP2) ;
99% (pentru FFP3).

De regula, mastile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevazute cu valve de expiratie.

Prezenta acestor valve asigurand doar protectia celui care poarta masca fata de aerosolii din atmosfera, insa aerul expirat (potential contaminat) nu este filtrat inainte de a fi eliberat in atmosfera.

Marcarea acestor masti se face pe cea mai mica unitate de ambalare sau direct pe masca.

Principalele informatii ce trebuie sa se regaseasca sunt:

– numele, marca comerciala sau orice alt mijloc de identificare a producatorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizeaza clasa corespunzatoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmata de un spatiu liber si apoi:

– ,,NR’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este limitata la utilizare intr-un singur schimb;

Exemplu: FFP3 NR;

– ,,R’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este reutilizabila;

Exemplu: FFP2 R.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine!”, a avertizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.