Atenţie la înşelătoriile cu energia electrică! Cum sunt minţiţi românii, nu vă lăsaţi păcăliţi

Mai mulţi consumatori casnici au fost minţiţi că sunt obligaţi să treacă pe piaţa liberă de energie. Totul s-a întâmplat în sectorul 3 al Capitalei, unde în goana după clienţi şi câştiguri suplimentare, unii agenţi de vânzări ajung să înşele mii de oameni.

12 nov. 2019, 09:35
Atenţie la înşelătoriile cu energia electrică! Cum sunt minţiţi românii, nu vă lăsaţi păcăliţi

Agenţii de vânzări le spun consumatorilor casnici că sunt obligaţi să treacă pe piaţa liberă de energie electrică, unde facturile pot fi mai mari cu până la 90 % faţă de piaţa reglementată. Furnizorii de energie anunţă acum controale la firmele partenere.

Pliantele prin care clienții sunt induși în eroare a fost distribuit în Sectorul 3 al Capitalei, iar consumatorii sunt anunțați că trebuie să se mute pe piața libera de energie, ca urmare a faptului că legea a fost schimbată.

În realitate, totul este o înșelătorie, spun specialiștii în energie. Legea nu a fost modificată și nicio altă reglementare nu le impune clienților să se mute de pe piața reglementată, pe piața liberă, unde prețurile sunt mai mari. Dimpotrivă, după adoptarea Ordonanței 114, de la începutul anului, clienții se pot transfera din piața liberă în piața reglementată tocmai pentru a beneficia de tarife mai mici.

Clienții care vor să afle care sunt diferențele de preț dintre piața liberă și cea reglementată o pot face folosind un comparator disponibil pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie. De exemplu, ofertele de preț pe piața liberă sunt mai mari cu 4 până la aproape 90% față de cele de pe piața reglementată și variază în funcție de furnizor.

În prezent, potrivit statisticilor oficiale, pe piața reglementată de energie electrica sunt peste șase milioane de consumatori, iar pe cea liberă aproximativ două milioane.