Atenţie la Panadol. O variantă a acestui cunoscut medicament va fi retrasă de pe piaţă

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) începe procedura de retragere de pe piaţă a medicamentului Panadol Artro 665 mg comprimate cu eliberarea prelungită. CJAS a anunţat printr-un comunicat de presă că, din cauza complexităţii şi dificultăţii de gestionare a supradozajului, Agenţia Europeană a Medicamentului, ANMDM şi compania GSK au formulat recomandări de retragere de pe piaţă a medicamentului Panadol Artro 665 mg comprimate.

28 mart. 2018, 07:18
Atenţie la Panadol. O variantă a acestui cunoscut medicament va fi retrasă de pe piaţă

„Din cauza complexităţii în gestionarea supradozajului cu medicamentele care conţin paracetamol cu eliberare prelungită, produsul Panadol Artro 665 mg, comprimate cu eliberare prelungită, se află în procedură de retragere de pe piaţă. Autorizaţia de punere pe piaţă va fi suspendată pentru medicamentele care conţin paracetamol cu eliberare modificată şi pentru medicamentele care conţin paracetamol cu eliberare modificată în combinaţie cu tramadol, conform Deciziei Comisiei Europene nr. (2018)1151 din data de19.02.2018″, se arată în comunicatul citat, scrie zdi.ro.

Citeşte şi Producătorii de medicamente avertizează Guvernul: România riscă să nu mai fabrice medicamente esenţiale

Potrivit acestuia, cazurile de supradozaj cu medicamentul Panadol Artro 665 mg comprimate, cu eliberare prelungită, sunt imprevizibile. Recomandările consacrate de tratament în cazul supradozării cu paracetamol administrat în forme cu eliberare imediată s-ar putea să nu fie eficiente pentru tratamentul cazurilor de supradozaj cu medicamente care conţin paracetamol cu eliberare prelungită.

„Pacienţii care utilizează în prezent medicamentul Panadol Artro 665 mg comprimate cu eliberare prelungită pot continua în siguranţă tratamentul cu comprimatele rămase atât timp cât sunt utilizate conform indicaţiilor terapeutice aprobate şi posologiei recomandate. În momentul în care pacienţii nu vor mai avea acces la medicamentul Panadol Artro 665 mg comprimate cu eliberare prelungită, aceştia vor putea trece în siguranţă la tratamentul cu un medicament cu eliberare imediată sau alt analgezic echivalent”, mai anunţă oficialii din instituţiile pharma.

Până la finalizarea retragerii de pe piaţă a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare prelungită, trebuie ţinut cont de ajustările protocolului standard de tratament a supradozajului cu paracetamol. În caz de supradozaj cunoscut sau suspectat cu peste 10 g de paracetamol (sau peste 150 mg/kg greutate corporală la copii) sau în cazul în care nu se cunoaşte doza ingerată, antidotul N-acetilcisteină (NAC) trebuie administrat imediat.