Atenţie la staţiile de emisie-recepţie pe frecvenţa liberă. Poliţiştii sunt pe urmele şoferilor care le deţin

Publicat: Marţi, 11 Martie 2014 20:02 // Actualizat: Marţi, 11 Martie 2014 20:02 // Sursa: romaniatv.net

Şoferii care au în posesie staţii de emisie-recepţie în frecvenţa liberă trebuie să fie atenţi la puterea de emisie a aparatului. Astfel, îÎn cazul în care depăşete puterea admisă riscă amenzi usturătoare.

Recent, foarte mulţi şoferi au abandonat detectoarele anti-radar în favoarea staţiilor de emisie-recepţie ce funcţionează în banda nelicenţiată, cuprinsă între frecvenţele 26,960 – 27,410 Mhz, cunoscute sub numele de canalul „22", potrivit Ziarul Eveniment.

Citeşte şi Oprescu: Poliţiştii locali de la direcţia Control folosesc staţiile ca să se invite la ceai

Chiar dacă această frecvenţă este la liber, inspectorii Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) sunt în căutarea deţinătorilor de astfel de aparate care depăşesc puterea maximă admisă de 4 W. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent inspectorii ANCOM - Direcţia Regională Iaşi nu au efectuat verificări ale staţiilor de emisie-recepţie care folosesc banda de 27 MHz, aşa numita „bandă civică" sau „bandă liberă" în judeţul Iaşi, însă în anul 2013, inspectorii ANCOM - Direcţia Regională Iaşi au efectuat trei campanii de verificare ale staţiilor de emisie–recepţie, care emit în această bandă, în urma cărora s-au constatat abateri de la normele legale pentru care s-au aplicat 6 sancţiuni, constând în avertismente.

Conform legislaţiei în vigoare, staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor trebuie să respecte o serie de obligaţii legale. Cei care folosesc banda liberă trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată a statului şi că această utilizare este reglementată de lege", a declarat Mihaela Bracon, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Citeşte şi Autorităţile din Capitală, în ALERTĂ! Vezi cum se circulă în Bucureşti şi mesajul primarului Oprescu VIDEO

Echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului. La fel de important este ca staţiile de emisie-recepţie să fie utilizate neabuziv, respectând puterea maximă admisă de 4 Watt (putere efectiv radiată). Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbaţii prejudiciabile altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta utilizarea normală a benzii. Depăşirea valorii stabilite ca limită maximă pentru puterea efectiv radiată constituie contravenţie, conform OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 60.000 lei, sau, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 100.000 lei.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 mar 14:21
...de la 5.000 lei la 60.000 lei, sau, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 100.000 lei. [romaniatv.net] Comentarii...
12 mar 03:00
...a aparatului. Astfel, îÎn cazul în care depăşete puterea admisă riscă amenzi usturătoare. Citește mai departe…

...
11 mar 20:24
... .recentcomments a{display:inline!important;padding:0!important;margin:0!important} var...
1
EUR
4.8393
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H