Atenţie, pensionari. Cum se cumulează pensia cu alte venituri. Reguli noi pentru pensionari

În general, persoanele care beneficiază deja de pensie, fie că este pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate sau de urmaș, o pot cumula și cu alte venituri. Există însă anumite reguli care trebuie respectate.

06 sept. 2019, 14:37
Atenţie, pensionari. Cum se cumulează pensia cu alte venituri. Reguli noi pentru pensionari

1. În cazul pensiei pentru limită de vârstă nu există nicio o limită în privința cumulului cu alte venituri realizate din activități independente, precum PFA-uri.

2. În ceea ce privește persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial, aceștia mai pot lucra pe baza unui contract de muncă și, de asemenea, nu pot cumula salariul rezultat dintr-un raport de serviciu cu pensia pe care o primesc. În egală măsuri, nu pot fi obținute venituri salariale sau venituri din funcții elective (cu excepția indemnizației de consilier local/județean).

3. În privința pensiilor obținute de către cei cu invaliditate, în această situație condițiile diferă în funcție de gradul de invaliditate. Practic, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, însă o pot cumula cu venituri din activități independente. În schimb, în cazul pensiei de invaliditate de gradul al III-lea, se aplică aceleași reguli, cu excepția faptului că cei care obțin astfel de pensii pot obține și venituri salariale, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.

4. În final, în cazul pensiilor de urmaș, trebuie reținute următoarele: nu există o interdicție cu privire la cumularea acestei pensii cu veniturile din alte activități indepdendente. În privința cumulării pensiei de urmaș cu venituri din salarii, există limitări, în funcție de situația specifică, scrie DCnews.