Atenție! Riști să ajungi la închisoare dacă ești depistat cu acest nivel de alcoolemie în sânge. Care sunt sancțiunile

România are una dintre cele mai stricte legislații din Europa în ceea e privește limitarea consumului de alcool al persoanelor care se urcă la volan. Astfel, orice persoană care conduce un autovehicul și este depistată cu alcoolemie în organism, va fi sancționată potrivit legii.

05 aug. 2023, 00:29
Atenție! Riști să ajungi la închisoare dacă ești depistat cu acest nivel de alcoolemie în sânge. Care sunt sancțiunile

Riști să ajungi la închisoare dacă ești depistat cu acest nivel de alcoolemie în sânge. Potrivit legislației în vigoare, sancțiunile variază pentru șoferii care se urcă la volan după ce au consumat alcool. Mai precis, în cazul celor care au o cantitate mică de alcool în sânge, se aplică doar o amendă și suspendarea permisului de conducere.

În cazul celor care conduc cu o concentrație mai mare de alcool în sânge, li se întocmește un dosar penal, ceea ce înseamnă că riscă să fie trimiși în judecată și să primească pedepse, inclusiv închisoarea.

Ce sancțiune primești dacă te urci la volan cu o concentrație de alcool de până la 0,40 mg/l

În cazul concentrației de alcool de până la 0,40 mg/l în aerul expirat, șoferul prins în „off-side” va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, conform Ordonanței de Urgență 195/2002.

Valoarea amenzii aplicate variază între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că șoferul va fi obligat să plătească o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, ca urmare a contravenției săvârșite.

Orice concentrație alcoolică peste 0,40mg/l în aerul expirat atrage după sine suspendarea permisului și amendă, dar și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

De asemenea, în cazul unei concentrații de peste 0,40mg/l, șoferul poate ajunge chiar și în spatele gratiilor pentru cel puțin un an de zile.

Sancțiunile sunt aspre și pentru cei care fug de etilotest.

„Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în textul aceleiași ordonanțe, la punctul 5.

Amenda maximă este tot de 2.900 lei, la fel ca în cazul celor care au o concentrație de cel mult 0,4 mg/l alcool în aerul expirat.

Berea fără alcool poate influența rezultatul etilotestului?

Pentru a verifica cât de sigură este berea fără alcool pentru șoferi, în anul 2021, un polițist a efectuat a făcut un test. Astfel, în urma experimentului pe care l-a făcut pe mai multe tipuri de bere fără alcool polițistul a ajuns la mai multe rezultate –  VEZI AICI.