Atenție români! Consumatorii racordați la sisteme centralizate, obligați să aibă contoare și repartitoare până la finalul anului

Consumatorii racordați la sisteme centralizate sunt obligați să monteze contoare și repartitoare până la finalul anului, conform legii energiei termice modificate în Parlament.

01 iul. 2021, 09:03
Atenție români! Consumatorii racordați la sisteme centralizate, obligați să aibă contoare și repartitoare până la finalul anului

Consumatorii racordați la sisteme centralizate de energie termică sunt obligați să monteze contoare și repartitoare până la finalul anului, conform legii votate în Parlament. Potrivit experților, termenul acordat cetățenilor pentru a face această schimbare este prea scurt.

Proiectul de lege care obligă toți consumatorii să-și monteze repartitoare pentru contorizarea energiei termice a fost propusă în 2016. În 2018 legea a fost trimisă spre promulgare, iar la acel moment documentul prevedea ca toți consumatorii să își pună contoare până la sfârșitul anului 2020.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) declara la acel moment că în România gradul de contorizare este de sub 50%. Gradul scăzut de contorizare a fost remarcat şi de Comisia Europeană „în condiţiile în care termenul limită de încheiere a acţiunii de contorizare la nivelul ţării era 31.12.2016”.

Klaus Iohannis a retrimis la acea vreme legea în Parlament, întrucât a considerat că prevederile ar restricționa cetățenii unei localități să folosească o singură metodă de încălzire.
Legea în variantă actualizată a fost votată la 29 iunie de către Camera Deputaților.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”

Consumatorii care nu se conformează riscă amenzi de 1.000 de lei

Cetățenii care sunt obligați să-și monteze contoare și repartitoare pentru măsurarea energiei termice, sunt cei care sunt conectați la sistemele centralizate, nu și pentru cei care folosesc centrale termice de apartament. Legea prevede amenzi pentru consumatorii acre nu respectă termenul limită pentru montarea repartitoarelor pentru contorizarea energiei termice.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se arată în noul act de lege.
Legea a fost trimisă lui Klaus Iohannis spre promulgare, iar dacă legea va fi publicată în Monitorul Oficial în forma actuală, românii vor avea la dispoziție șase luni pentru montarea repartitoarelor, relatează Libertatea.