Atenţie şoferi! Cea mai folosită aplicaţie de GPS are probleme. Nu mai funcţionează

Această aplicație este foarte apreciată de șoferi. Lansată în urmă cu vreo cinci ani pentru Windows Phone, aplicația Waze a fost rapid părăsită de Google, căci din 2016 a fost stopat orice suport.

19 dec. 2018, 08:10
Atenţie şoferi! Cea mai folosită aplicaţie de GPS are probleme. Nu mai funcţionează

În anii scurşi de atunci, dezvoltatorii aplicaţiei nu au oferit şi facilitatea de rutare şi averizare vocală, însă utilizatorii WP puteau folosi indicaţiile de pe ecran, scrie digi24.ro. Acum aplicaţia nu mai porneşte. WP mai are o cotă de piaţă de 0,3%, ceea ce înseamnă că la un număr total de telefoane inteligente de 3 miliarde există aproape 10 milioane de utilizatori de WP.

Populara aplicaţie Waze, software de navigaţie GPS în timp real, pare a fi fost îngropată pentru totdeauna de către proprietarul acesteia, compania Google, pentru Windows Phone.

Citeşte şi Eroare în aplicaţia Waze. Şoferii plecaţi de la mare au fost direcţionaţi pe drumul vechi Constanţa şi Bucureşti

Mai mulţi utilizatori ai aplicaţiei Waze care o foloseau pe telefoane Windows Phone 10 (spre exemplu terminalele Microsoft şi Nokia Lumia) au avut săptămânile trecute supriza neplăcută de a vedea că aplicaţia se închide pur şi simplu la câteva secunde de la pornirea acesteia. Orice operaţiuni clasice de soluţionare a problemei, de genul reinstalarea aplicaţiei, reset-ul telefonului, sunt inutile.

Paradoxal însă, odată dezafectat traficul de date către serverele Waze, aplicaţia funcţionează, nu se închide, desigur fără a oferi serviciul de trafic în timp real, atât de util.

Închiderea serviciului a fost primită cu tristeţe de utilizatorii aplicaţiei Waze pe WP. Este încă un pas prin care Google pare a determina utilizatorii altor sisteme de operare să migreze spre terminale Android în condiţiile în care cota de piaţă a acestui sistem de operare a ajuns la aproape 90% de la 1,6% acum zece ani.

Într-un mesaj prefaţat de un „RIP Windows Phone”, un utilizator sloven de Waze pe WP scrie, pe un site de socializare: „Mesaj trist pentru utilizatorii de telefoane Windows. Waze nu a mai sprijinit WP de mai mulţi ani. Versiunea pentru WP nu a fost dezvoltată de ani de zile, dincolo de greşeli… Cu câteva zile în urmă, versiunea Waze a fost oprită pentru probleme de compatibilitate WP serverele centrale ale Waze. Acesta este un final complet. Fie ca ei să se odihnească în pace”, scria slovenul în 12 decembrie.

Și francezii au resimţit negativ problema. „Waze nu mai funcţionează, hărţile sunt aceleaşi (foarte folositoare), poate a venit momentul să îi cer lui Moş Crăciun un nou telefon şi să spun „la revedere„ către Windows Phone şi telefonul meu Lumia 640”, scria un francez pe un site de internet, tot în urmă cu o săptămână.

„Serverele centrale nu mai sunt compatibile cu terminalele WP. Chiar Microsoft a abandonat platforma… Luaţi-vă iPhone dacă nu vă place Android” arată într-o postare Waze Slovenia. Microsoft însă oferă update-uri la aplicaţiile sale pentru WP cum ar fi PowerPoint, Outlook, Excel, Word.