ATENŢIE, ŞOFERI! Reguli noi privind folosirea telefonului mobil la volan. Ce să nu mai faci!

Legislaţia rutieră a suferit o modificare importantă în 2019, când a fost interzisă folosirea telefoanelor mobile şi a altor aparate electronice în timpul condusului. Potrivit textului din Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/2019, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".

30 apr. 2020, 12:35
ATENŢIE, ŞOFERI! Reguli noi privind folosirea telefonului mobil la volan. Ce să nu mai faci!

Pentru încălcarea acestei interdicţii erau prevăzute amenzi mari, iar dacă această folosire era concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie provoca pentru şoferi şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Dacă sintagma „ţinerea în mână” a telefonului pare destul de clară, „folosirea în orice mod” a acestui aparat prezintă, în schimb, neclarităţi ce vor trebui lămurite în practică.

Amenda de 1.200 DE LEI pe care o poate primi orice şofer din România. Ce trebuie SĂ ŞTII

Se pare că aplicarea practică a acestor dispoziţii a fost dificilă, astfel încât recent, prin Legea nr. 43/2020 pentru aprobarea OUG nr. 11/2019, legislaţia a fost din nou modificată. Conform noii reglementări, mult mai clare şi în consonanţă cu reglementările din toate statele europene, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”.

Atenţie, şoferi! S-a dat legea: permisul auto e ca şi SUSPENDAT după NOILE REGULI

Practic, conform noii reglementări, în vigoare din 9 aprilie 2020, şoferii nu au voie să folosească telefonul mobil la volan, cu excepţia situaţiei în care utilizează sistemul „handsfree” al telefonului sau al autovehiculului.

COD RUTIER 2019. Amenzi uriaşe dacă sunteţi depistaţi aşa în trafic

Nerespectarea acestei obligaţii este în continuare sancţionată drastic. Astfel, dacă simpla folosire a telefonului în mers atrage o amendă consistentă şi aplicarea a 4 puncte de penalizare, dacă această folosire este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, ea atrage, pentru şoferi, şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.