Atenţie, şoferi! Revin radarele fixe şi camerele de supraveghere a traficului. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, prin care se introduce un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, care reprezintă un sistem de interes national, complementar sistemelor inteligente de transport.  Vor fi instalate 500 de camere video și 300 de radare mobile.

29 dec. 2022, 18:13
Atenţie, şoferi! Revin radarele fixe şi camerele de supraveghere a traficului. Legea a fost promulgată

Atenţie, şoferi! Revin radarele fixe şi camerele de supraveghere a traficului în România. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia pe şoselele din România vor fi montate sisteme de supraveghere.

”Acest sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România se va denumi e-SIGUR şi reprezintă un sistem de interes national, complementar sistemelor inteligente de transport. E-SIGUR procesează automat datele şi informaţiilor din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate din cadrul centrelor de monitorizare a traficului pe drumurile de interes naţional şi va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, posibila prezenţă în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri şi posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice”, se arată în legea promulgată de preşedintele Iohannis.

Citește și Cine sunt românii care nu-şi vor mai putea reînnoi permisul de conducere din cauza unor boli de care suferă

În următoarea perioadă vor fi montate pe drumurile publice din România 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1000 de limitatoare. Acestea vor costa aproximativ 35 de milioane de euro, iar banii ar urma să vină din PNRR.

Numerele de înmatriculare ale mașinilor vor putea fi citite, iar toți cei care vor încălca legea vor fi automat sancționați.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Atenţie la radare, la ce viteză ţi se ia permisul şi ce amendă plăteşti dacă mergi, atenţie, prea încet!

România este pe primul loc în UE la numărul de decese și răniți grav în accidentele de pe drumurile publice. Doar anul trecut au fost loc aproape 5.000 de accidente rutiere, soldate cu aproape 3.800 de răniți și 1779 de morți.

În urmă cu mai bine de 10 ani și România utiliza radarele fixe însă acestea au fost declarate ilegale după ce s-au constatat foarte multe abuzuri.

Acum, România este singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe.