Atenţie, testele actuale de coronavirus nu detectează 30% dintre bolnavi. Marja de eroare nu are legătură cu fiabilitatea

Testele actuale de diagnosticare a infecţiei virale COVID-19 nu detectează trei bolnavi din zece, potrivit unor estimări, o marjă de eroare care nu ar avea însă legătură cu fiabilitatea lor şi care s-ar explica adeseori printr-o prelevare necorespunzătoare.
Iulian Tudor
02 apr. 2020, 18:55
Atenţie, testele actuale de coronavirus nu detectează 30% dintre bolnavi. Marja de eroare nu are legătură cu fiabilitatea

Este vorba despre ceea ce specialiştii au denumit „fals negativ”: un pacient contaminat, a cărui infecţie nu a fost depistată de un test. Un astfel de „fals negativ” are drept consecinţă neizolarea unei persoane, deşi aceasta este în realitate contagioasă.

Câteva cazuri spectaculoase au marcat recent opinia publică. În Franţa, adolescenta de 16 ani decedată la sfârşitul lunii martie după ce a fost infectată cu noul coronavirus fusese testată negativ de două ori, înainte de a fi declarată în cele din urmă pozitivă.

Citeşte şi A apărut balada lui Raed Arafat. „A mai dat o ordonanţă, ne-nchide pe toţi în casă!” VIDEO

Aceste falsuri negative apar în până la 30% din cazuri„, a declarat medicul James Gill, profesor onorific la Warwick Medical School din oraşul britanic Coventry. „Din 100 de pacienţi testaţi, 30 rămân nedepistaţi„, a confirmat Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului biologilor din Franţa. „Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de „98% atunci când prelevarea este corectă„, a subliniat medicul Francois Blanchecotte.

Tehnica utilizată, denumită RT-PCR, este o metodă de amplificare a materialului genetic al virusului.

Pentru a realiza acest lucru, medicii trebuie să caute virusul în secreţiile bolnavului. Prelevarea este efectuată introducând în profunzime un tampon (asemănător beţişorului de urechi) în nasul pacientului. Acesta este stadiul în care poate să se producă o manevră necorespunzătoare.

Trebuie ca tamponul să fie introdus destul de în profunzime, nu doar la intrarea în nas„, a subliniat Andrew Preston, profesor la Universitatea Bath din Anglia.

„Chiar şi cu o tehnică perfectă un pacient infectat poate să nu iasă pozitiv”

Într-adevăr, virusul nu este prezent peste tot: pentru a fi siguri că prelevarea este corectă, medicii nu trebuie să se oprească la nivelul nărilor pacientului, ci să traverseze fosele nazale şi să ajungă până în partea superioară a faringelui. Este o manevră dezagreabilă pentru pacient, dar care, paradoxal, garantează succesul operaţiunii de testare.

Dacă virusul nu este prezent pe tampon, rezultatul va fi negativ„, a insistat profesorul Preston. În anumite ţări, prelevările nu sunt făcute la nivelul nasului, ci al gurii. „Şi în acel caz, tamponul trebuie să ajungă până în partea din spate a gâtului, nu doar în interiorul obrajilor„, a adăugat profesorul Preston.

Citeşte şi Cea mai neagră zi din România: 23 de decese de CORONAVIRUS anunţate azi. Bilanţul a ajuns la 115 morţi

Aceste imperative tehnice i-au determinat pe anumiţi experţi să se declare neîncrezători faţă de testele realizate în sistem „drive-in”, în timpul cărora pacienţii rămân în automobilele lor.

Un alt factor de eroare este momentul în care a fost realizată prelevarea.

Cantitatea virală poate să varieze în funcţie de pacient şi de stadiul infecţiei„, a explicat Al Edwards, profesor la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Chiar şi cu o tehnică perfectă (de prelevare, n.r.), un pacient infectat poate să nu iasă pozitiv, de exemplu atunci când se află foarte devreme în faza de incubaţie sau chiar la sfârşitul bolii, când cea mai mare parte a virusului a fost eliminată din organism„, a concluzionat specialistul britanic.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Una caldă, alta rece de la ANM. Cum va fi vremea sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare