ATENȚIE! Un nou tip de țeapă circulă pe internet în numele Transgaz în reclamele de la jocuri sau pe YouTube

O nouă schemă de tip phishing circulă pe internet în numele Transgaz! Diverse reclame apar în mediul online, pe rețele de socializare sau în jocuri, care promit câștiguri uriașe pentru persoanele care investesc în acțiuni ale companiei. Din păcate, este vorba despre o fraudă de zile mari, iar repercusiunile sunt uriașe.

16 ian. 2024, 17:26

O nouă fraudă circulă pe internet și se folosește de numele companiei Transgaz. Diverse reclame apar pe rețelele de socializare sau pe jocurile de telefon, acestea promit câștiguri uriașe pentru românii care investesc în acțiuni ale companiei. Odată accesată reclama respectivă, persoana este redirecționată către un site fantomă, care imită în detalii aproape perfecte site-ul oficial. Acolo, persoana care își dorește să investească este rugată să își introducă datele de contact, pentru ca ulterior să fie contactată de un așa-zis reprezentant al companiei.

Citește și: Înaltpreasfinţitul Calinic, operat de urgenţă pe inimă. În ce stare se află arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Dat fiind că cele mai multe victime se numără din rândul persoanelor vârstince care nu știu să folosească tehnologia, fraudatorul îi solicită victimei să instaleze o aplicație de tipul AnyDesk (care permite accesul total în telefonul victimei), motivând că, în acest fel, pașii vor fi urmați mai ușor. Odată obținut accesul, fraudatorul are poate intra pe aplicațile bancare ale victimei, iar toate economiile adunate cu greu de pensionari dispar într-o secundă. Mai mult de atât, au existat nenumărate cazuri în care fraudatorii au reușit să obțină credite bancare direct prin aplicație, iar victimele s-au trezit și cu banii luați și cu rate uriașe pe următorii cinci ani. Din păcate, astfel de anchete durează foarte mult timp, iar hoții, în cele mai multe cazuri, scapă nepedepsiți.

Transgaz atrage, la rândul său, atenția cu privire la existența în mediul online a unor știri false și atacuri de tip phishing care se bazează pe promisiuni false de câștiguri rezultate din tranzacționarea acțiunilor companiei pe diverse platforme nelegitime. Pe rețelele sociale circulă tentative similare de fraudă care implică imaginea Hidroelectrica și Solar City, una dintre companiile cumpărate de Elon Musk.

Este vorba despre site-uri web, reel-uri facebook, reclame youtube ce utilizează fără permisiune imaginea Transgaz, a reprezentanților săi sau a unor persoane publice şi creează simulări ale paginii oficiale a companiei.

„Pentru a evita astfel de tentative de fraudă, SNTGN Transgaz SA recomandă, înaintea luării unei decizii de investiții, consultarea surselor oficiale de informare respectiv website-ul companiei www.transgaz.ro precum și website-ul Bursei de Valori București www.bvb.ro. SNTGN Transgaz SA reiterează faptul că, reprezentanții societății nu încurajează prin declarații publice utilizarea vreunei platforme de tranzacționare sau dezvăluirea datelor personale (numărul contului bancar, datele din actul de identitate)”, se arată într-un comunicat al Transgaz.

Reprezentanții companiei spun că, încă de la apariția primelor astfel de atacuri, au sesizat autoritățile competente în combaterea acestor tipuri de fraude și au luat toate măsurile necesare, astfel încât să fie asigurată informarea corectă a tuturor celor interesați. În situația în care vă confruntați cu tentative de fraudă sau activități suspecte, este foarte important să raportați imediat aceste situații autorităților.

Unul dintre aceste site-uri false este www.transgazro.info, care folosește layout-ul site-ului Adevărul pentru a prezenta o știre falsă. „În ianuarie 2023, Parlamentul a mandatat Transgaz să creeze un proiect prin care cetățenii să poată folosi resursele naționale, susținute de companie, pentru a asigura un nivel de trai de calitate. Oricine poate începe să investească cu 1.200RON, cumpărând acțiuni la companie și poate începe să câștige de la 10.000 RON în fiecare lună”, spune știrea falsă.

Utilizatorii sunt îndemnați să investească 1.200 de lei, cu promisiunea unui câștig de 10.000 de lei pe lună. Mai mulți așa-ziși câștigători povestesc cum au primit sume de bani uriașe. Același tip de înșelăciune circulă și cu imaginea Hidroelectrica.

Citește și: Cum a reușit un urs să facă o tonă de pește dintr-o fermă din Apuseni să dispară. „Ursache și-a făcut provizii”